середа, 29 вересня 2021 18:55

Нацисти спалили останки розстріляних у Бабиному Яру

1943 року нацисти відкопали й спалили останки розстріляних у Бабиному Яру. Так знищували сліди злочинів у Києві.

"Маємо свідчення в'язня Сирецького табору Володимира Давидова та інших членів так званої бригади смертників. Їх змусили у серпні-вересні 1943 року викопувати та спалювати трупи розстріляних у Бабиному Яру. Так нацисти хотіли приховати свої злочини. За кількістю печей і спалених у них тіл чоловік назвав 70 тисяч убитих у Бабиному Яру: 20 тисяч військових знайшли в протитанковому рову і 50 тисяч цивільних у відрогах урочища", - розповіла в інтерв'ю журналу "Країна" історикиня Тетяна Пастушенко.

Завдяки свідченням в'язнів концтабору та архівним матеріалам радянська Надзвичайна державна комісія встановила кількість жертв Бабиного Яру - 100 тис. людей. Надалі дослідники відштовхувалися від цієї цифри.

Автор: kby.kiev.ua
  Військовополонені засипають землею останки тіла розстріляних у Бабиному Яру. В охороні есесівці
Військовополонені засипають землею останки тіла розстріляних у Бабиному Яру. В охороні есесівці

"У Бабиному Яру під час війни вбивали й ховали євреїв, ромів, пацієнтів психіатричної лікарні, полонених червоноармійців, цивільних заручників, українських націоналістів і радянських партизанів, в'язнів Сирецького концтабору. Розстрілювали у Бабиному Яру, бо це була велика улоговина завдовжки 2,5 кілометра і глибиною до 50 метрів. Тут можна було поховати тисячі людей, просто підірвавши схили. Сюди швидко можна було доїхати з центру Києва. Через цю зручність нацисти його й обрали", - пояснює дослідниця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Голокост – центральний символ європейської пам'яті. Україна – одна з головних територій трагедії" - Ярослав Грицак

Зразу після війни, доки готували матеріали до Нюрнберзького процесу, газети активно писали про Бабин Яр. Був навіть проєкт пам'ятника.

"Потім в СРСР змінилася політика щодо євреїв – і питання меморіалізації цієї теми закрили. Почалися холодна війна і боротьба з державою Ізраїль. До того ж наголос на єврейських жертвах у Бабиному Яру не вкладався в концепцію "Великої Вітчизняної війни". У ній найбільшою жертвою був "радянський народ", - каже Тетяна Пастушенко.

Більше про історію Бабиного Яру читайте в журналі "Країна" за 30 вересня 2021 року.

Автор: archives.gov.ua
  Залишки печей і землянка військовополонених, які спалювали трупи, в Бабиному Яру 1943-го
Залишки печей і землянка військовополонених, які спалювали трупи, в Бабиному Яру 1943-го

У Бабиному Яру протягом 29-30 вересня 1941-го знищили 33 771 людину. Із середини жовтня того року нацисти почали спеціальні акції, під час яких розстрілювали комуністів-підпільників, ромів, душевнохворих, заручників, моряків Дніпровської флотилії, членів Організації українських націоналістів. Всього за роки війни у Бабиному Яру вбили до 100 тис. людей.

Упродовж 29-30 вересня 2021 року, з 10:00 до 19:00, кожен охочий вшанувати пам'ять розстріляних може прийти до Бабиного Яру та біля різних пам'ятників на території заповідника взяти символічні камінці й лампадки, щоб покласти до меморіальних місць. Орієнтиром до місць, де роздаватимуть камінці й лампадки, слугуватимуть спеціально встановлені вказівники.

Зараз ви читаєте новину «Нацисти спалили останки розстріляних у Бабиному Яру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі