вівторок, 20 липня 2021 12:57

Наче гаманець з усіма банкнотами. Жінка знайшла скарб епохи вікінгів

Шукачка скарбів Кет Джайлз знайшла 87 монет і 13 срібних зливків часів вікінгів під час пошуків із металодетектором на британському острові Мен.

Срібні монети викарбували між 990 і 1030 роками в Англії, Дубліні, Ґерманії та безпосередньо на острові Мен. На більшості зображені портрети короля Англії, Данії та Норвегії Кнута, короля Англії Етельреда II, імператора Священної Римської Імперії Оттона I, а також короля Зіґрітта Шовкобородого, який правив Дубліном із 990 до 1036 року й мав скандинавське походження, повідомляє The History Blog.

Автор: Manx National Heritage
  87 монет та срібні зливки жінка знайшла за допомогою металодетектора
87 монет та срібні зливки жінка знайшла за допомогою металодетектора

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бронзове розп'яття та коштовні пряжки - розкопали залишки церкви Х ст.

Частину срібних предметів, що лежали разом із монетами, свого часу поділили на дрібні шматки. Їх також використовували під час торгових операцій, перевіряли вагу та якість.

Дослідники припустили, що цінності загубили чи сховали орієнтовно 1035 року, наприкінці правління Зіґрітта. За їхніми словами, цей скарб можна порівняти із сучасним гаманцем, у якому лежать усі види кредитних карток, банкнот і монет різних країн, зібраних для поїздки за кордон. Скарб показує різноманітність валют, що мали попит у межах Ірландського моря та острова Мен.

Раніше Кет Джайлз знаходила золоті та срібні прикраси вікінгів, прогулюючись фермерським полем.

Із землі жінці вдалося витягти плетений золотий браслет, велику срібну брошку, виготовлену приблизно 950 року, а також нарукавну пов'язку. Браслет назвали рідкісною знахідкою, а його власника - заможним, адже такі зазвичай виготовляли зі срібла. Знахідку оголосили скарбом.

На острові Мен із 979-го діє власний парламент - Тінвальд. Людина, яка виявила археологічні артефакти, зобов'язана повідомити про це управління національного надбання острова Мен. У разі визнання знахідки скарбом, її оголошують власністю корони. Шукач же може очікувати на грошову винагороду.

Зараз ви читаєте новину «Наче гаманець з усіма банкнотами. Жінка знайшла скарб епохи вікінгів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі