пʼятниця, 09 жовтня 2020 08:20

На соборі об'єднали дві церкви

На соборі об'єднали дві церкви
Фрагмент вітража в Митрополичому кафедральному храмі Свв. Володимира і Ольги УГКЦ у м. Вінніпег, Канада

На церковному соборі в Бересті - нині Брест у Білорусі, 9 жовтня 1596-го проголосили про об'єднання православної церкви в Речі Посполитій з римо-католицькою церквою. Берестейська унія поклала початок греко-католицькій церкві.

Більшість ієрархів Київської митрополії на чолі з Митрополитом Київським вийшли з-під Константинопольського патріархату та приєднались до Римо-католицької церкви. Греко-католики визнали владу Римського Папи і прийняли основні догмати католицької церкви, проте зберегли грецький обряд та відправу церковнослов'янською мовою.

Король Сигізмунд ІІІ Ваза і київський митрополит Михайло Рогоза за дорученням Папи Климентія VIII скликали в Бересті в церкві святого Миколая церковний собор для офіційного проголошення унії. Проунійний єпископат за допомогою унії хотів зміни церковної юрисдикції та перехід у канонічну підлеглість Святому престолу в Римі. Із самого початку частина православного духовенства відкинула унію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Князівство і королівство об'єднали на два століття у велику державу

"Не бажаючи бути учасниками великого гріха в розколі й розірванні святої церковної єдности і поганської неволі, ми вислали послів до святішого Отця Климентія VІІІ. Просячи, щоб прийняв нас під свій послух та визволив від зверхности царгородських патріярхів і розрішив нас, зберігаючи за нами обряди і звичаї східних Церков, грецьких і руських, не роблячи жодних змін у наших церквах" - йдеться в тексті Берестейської унії.

16 вересня 1658-го з ініціативи гетьмана Івана Виговського між Річчю Посполитою і Гетьманщиною був підписаний Га́дяцький до́говір що передбачав ліквідацію Берестейської унії,

Депутати польського і литовського сеймів на скликаному в Любліні загальному сеймі, затвердили унію між Королівством Польським та Великим князівством Литовським. 28 червня 1569-го підписана Люблінска унія, через три дні її затвердили.

Зараз ви читаєте новину «На соборі об'єднали дві церкви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі