середа, 29 липня 2020 08:20

На монумент нанесли імена 658 воєначальників

На монумент нанесли імена 658 воєначальників
Тріумфальну арку в Парижі оточують 100 гранітних тумб на честь "ста днів" правління Наполеона Фото: unsplash.com

В Парижі 29 липня 1836-го відкрили Тріумфальну арку. Почали будувати за правління Наполеона Бонапарта 1806 року.

Арка символізувала непереможність "золотої" армії імператора. Автором проекту вважається Жан-Франсуа Шальгрен. Він створив основу арки. Але, після його смерті, план споруди змінювався не один раз. Зведенням арки займалося багато архітекторів.

Висота Тріумфальної Арки – півсотні метрів, стільки ж в ширину. Споруда має один центральний прохід. На стінах арки вигравійовано назви 128 битв, виграних республіканською і імператорською армією, а також імена 658 французьких воєначальників. Арку оточують 100 гранітних тумб на честь "ста днів" правління Наполеона, сполучених між собою чавунними ланцюгами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гори устриць і грядки біля Лувру - німці змінили життя парижан

Арка повинна була символізувати перемогу Французької Республіки над Іспанським королівством. Але в 1830 році було вирішено, що будова має символізувати велич і мужність французької армії періоду Наполеонівських воєн і Незалежної Республіки. 1836 року будівництво нарешті завершилося і відбулося помпезне відкриття. Тріумфальна арка є одним з найвідоміших паризьких монументів, одним із міських символів.

Німецькі війська окупували Париж 14 червня 1940-го. У французькому уряді переважали прихильники капітуляції і влада не змогла організувати опір агресору. Нацисти створили маріонетковий уряд Франції зі столицею у місті Віши.

Зараз ви читаєте новину «На монумент нанесли імена 658 воєначальників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі