пʼятниця, 17 січня 2020 18:15

На місці найбільшої битви УПА спорудять меморіал

На місці найбільшої битви УПА спорудять меморіал
Перепоховання воїнів УПА, що загинули в урочищі Гурби відбулося в жовтні 2019-го Фото: rivne1.tv

В Здолбунівській райдержадміністрації планують побудувати меморіальний комплекс "Героям Гурбинської битви". Вона відбулася на Рівненщині 1944-го між силами УПА та військами НКВС СРСР.

Очікувана вартість проекту становить понад 8 млн грн. Роботи розпочнуть цьогоріч, так як 1 млн вже заклали на будівництво в бюджет. Також можливі і додаткові надходження на проект, повідомляє "Рівне 1".

У жовтні минулого року саме в урочищі Гурби відбулось перепоховання знайдених воїнів УПА. Усі були молодими хлопцями віком до 30 років. Також, щороку в урочищі Гурби відбувається вшанування пам'яті загиблих Героїв. Традиційно вони проходять на третій день Великодня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До 75-річчя найбільшого бою УПА презентували відеоролик

У квітні 1944-го розвідка НКВС помітила велику концентрацію повстанських підрозділів у Кременецьких лісах. 21 квітня чотири бригади Внутрішніх військ і кавалерійський полк за підтримки танків і штурмових літаків взяли ліс у кільце. В оточенні опинилося шість куренів УПА і велике з'єднання "Холодний Яр". Крім того, в лісі переховувалися цивільні, які втікали від радянських репресій (біля тисячі осіб). Повстанці вирили окопи й облаштували позиційну оборону за фронтовою тактикою (в умовах партизанської війни це було явищем винятковим).

В ході операції відбулося 26 бойових зіткнень. Деякі бої тривали по 8 – 11 годин. Найбільший стався під Гурбами 24 квітня, коли близько п'яти тисяч повстанців опинилися в оточенні 15 – 30 тисяч радянських солдатів. Командувач Петро Олійник ("Роман", "Еней") дав наказ на прорив. Попри чисельну перевагу ворога вояки УПА вирвалися з пастки. В боях загинуло до 400 повстанців та кілька сотень енкаведистів.

Зараз ви читаєте новину «На місці найбільшої битви УПА спорудять меморіал». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі