вівторок, 07 квітня 2020 03:13

На далекій півночі знайшли сліди загубленої цивілізації

На далекій півночі знайшли сліди загубленої цивілізації
На Камчатці знайшли давню цивілізацію. Фото: РАН

На Камчатському півострові виявили сліди розвиненої культури аборигенів, які займалися собаківництвом.

Археологи вели розкопки біля селища Ключі і в околицях озера Ажабаче. Там знайшли кілька давніх поселень. Вони були оточені ровами та валами, повідомляє Інститут археології РАН.

Поселення оточували округлі ями. У них знаходили черепа собак. Вчені припускають, що ці ями викопували для заквашування риби, яка служила для псів кормом.

"Це була цивілізація їздових собаківників. За рівнем цивілізації, по набору знарядь ці люди близькі європейським культурам фінального неоліту і раннього бронзового століття, тобто періоду, коли з'являється виробниче господарство. У них не було домашньої худоби, але зате були собаки, за допомогою яких вони могли переміщатися взимку на величезні відстані. Ймовірно, це мало дуже важливе значення для життя аборигенів, раз заради цих поїздок вони заготовляли для собак корм на зиму", - розповів археолог Микола Кренке.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Наче чохол для смартфону - розкопали пряжку модниці, що жила 2 тис. років тому

Цивілізація існувала на Камчатці до колонізації півострова росіянами. Припускають, що про цих аборигенів писав мандрівник Володимир Атласов у XVII ст.

У Сибіру виявили гарно збережене тіло "цуценяти", якому 18 тис. років. Вчені не можуть з упевненістю сказати вовк це чи собака. Цуценяті дали прізвисько Догор, що в перекладі з якутської мови означає "друг".

Зараз ви читаєте новину «На далекій півночі знайшли сліди загубленої цивілізації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі