четвер, 02 лютого 2023 01:30

На березі Дніпра знайшли артефакти слов'ян

На березі Дніпра знайшли артефакти слов'ян
У Черкаській області знайшли давні артефакти. Фото: "Суспільне"

На березі Дніпра археологи виявили кераміку віком 3 тис. років.

Тут було поселення давніх слов'ян, сказав директор Черкаського археологічного музею Середньої Наддніпрянщини Михайло Сиволап, передає "Суспільне".

Через зменшення рівня води взимку залишки поселення опиняються на поверхні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прикордонники знайшли давньоримське поселення

"На одній зі знахідок переважають ознаки білогрудівської культури – це епоха пізньої бронзи, яку більшість вважає першою праслов'янською культурою", – розповів дослідник.

Виявили фрагмент горщика епохи пізньої бронзи, датований XII-XIII століттями до нашої ери. Знайшли кремінь та кресало. Затоплених пам'ятників на дні Кременчуцького водосховища може бути понад три тисячі.

"На жаль, дослідити його розкопками фактично неможливо, тому що більшу частину року воно знаходиться на глибині півтора-два метри. Після того, як вода сходить хоча б на метр, починають виходити перші із затоплених пам'яток", - розповів Сиволап.

Археологи спостерігають за пам'яткою з 1986 року.

В Одесі бійці тероборони випадково виявили археологічну знахідку. Це трапилося, коли вони рили окопи та зводили бліндажі.

Амфори передали співробітникам місцевого археологічного музею. Згодом їх виставлять як музейний експонат.

Зараз ви читаєте новину «На березі Дніпра знайшли артефакти слов'ян». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі