неділя, 13 грудня 2020 08:20

Музиканта-вундеркінда відзначив Папа Римський

Музиканта-вундеркінда відзначив Папа Римський
Родина Моцарта багато подорожувала Європою і показувала талант сина-вундеркінда. Автор: http://www.aif.ru

Австрійський композитор 13-річний Вольфганг Амадей Моцарт 13 грудня 1769-го вирушив у перше концертне турне Італією. У поїздці його супроводжував батько.

Музичний талант у хлопчика батьки виявили у 3 роки. Батько награв йому легку мелодію на клавесині і Вольфганг безпомилково її повторив. Перший концерт для клавесина написав у 4 роки. Хлопчик сам навчився грати на скрипці.

Родина Моцарта багато подорожувала Європою і на всіх прийомах показувала талант сина-вундеркінда. Батько і син дали концерти в Мюнхені, Парижі, Лондоні. Побували в Голландії і Швейцарії. Він міг грати із зав'язаними очима на різних інструментах, запам'ятовував і безпомилково відтворював складні мелодії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Глухого композитора бив батько

Леопольд Моцарт зі своїм сином прибули до Італії. Моцартів удостоєли аудієнції папи Климента XIV. Вражений талантом музиканта, папа нагородив його однією з найвищих католицьких відзнак - орденом Золотої шпори. Міланський оперний театр замовив йому оперу, його прийняли в Болонську академію. З батьком відвідали Рим, Мілан, Неаполь, Венецію, Флоренцію. Концерти мали приголомшливий успіх. Слухачів вражала складність і різноманітність виконуваних творів. Хлопчик виступав як клавесиніст-віртуоз і акомпаніатор, як скрипаль і органіст. Моцарт грав на органі в церквах, монастирях, соборах. Спокійно витримував 6-годинні концерти.

За 35 років життя Моцарт створив понад 600 творів: більш ніж 40 симфоній, понад 20 опер, велику кількість інструментальних концертів тощо. Вважається одним із найгеніальніших музикантів в історії людства.

Німецький композитор Людвіг ван Бетховен 7 квітня 1809-го дав концерт у Відні. Слухачі вперше почули один з найкращих творів - Третю симфонію.

Зараз ви читаєте новину «Музиканта-вундеркінда відзначив Папа Римський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі