вівторок, 05 травня 2020 03:13

Музей показав давні жіночі прикраси

Національний музей у Львові показав коштовні предмети з археологічних розкопок.

У музеї зберігається срібний скарб XI-XII ст. з с. Вербова на Бережанщині Тернопільської обл. Серед скарбів є трибусинні скроневі кільця, що належали до традиційних прикрас жіночого головного убору. Їх також вплітали у коси та носили на стрічках, повідомляє galinfo.com.ua.

Техніку виготовлення прикрас запозичили з Візантії. Кожну кульку виготовляли окремо з тонкого філігранного каркасу, на який напаювали складний орнамент з дрібних кульок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У церкві під підлогою виявили скарб

У вербівському скарбі також виявили начільну жіночу прикрасу та срібні защіпки-фібули трикутної форми. Фібули з антропоморфними зображеннями були на той час розповсюдженими амулетами, призначеними оберігати людину від злих духів.

Автор: Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького
  Показали давні прикраси
Показали давні прикраси

Показали скарб із 1,7 тис. срібних римських монет, виявлених торік польським фермером Маріушем Ділем у полі селища Тихобіж, за декілька км від кордону з Україною. Вважають, що їх залишили представники племені вандалів, коли рятувалися від навали готів.

Зараз ви читаєте новину «Музей показав давні жіночі прикраси». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі