четвер, 11 червня 2020 08:21

Моряки натрапили на унікальний риф

Моряки натрапили на унікальний риф
Великий Бар'єрний риф налічує 900 островів загальною протяжністю приблизно 280 км. Фото unsplash.com

Англійський мореплавець Джеймс Кук 11 червня 1770-го відкрив біля узбережжя Австралії Великий бар'єрний риф. Це 900 островів загальною протяжністю приблизно 280 км.

Найбільша у світі система коралових рифів, розташована в Кораловому морі, уздовж східного узбережжя Австралії. Велика частина рифів перебуває під водою й оголюються під час відпливів. В Британії 1769-го споряджено експедицію на чолі з відомим мореплавцем Джеймсом Куком. До складу експедиції входили натураліст, ботанік та художники. Хотіли знайти п'ятий континент і за допомогою вчених дослідити його тваринний та рослинний світ. Крім того, необхідно було вивчити умови життя тубільців та оголосити новий материк володіннями Великої Британії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Британські злочинці заснували місто

В квітні 1770-го англійський корабель ввійшов у затоку на східному узбережжі Австралії. Судно натрапило на підводні скелі Великого Бар'єрного рифа і отримало пробоїну. Після тривалого ремонту корабля експедиція в повному складі повернувся на батьківщину.

В січні 1788 року до берегів Австралії прибув французький корабель під командуванням капітана Жана Франсуа Лаперуза, щоб оголосити Австралію володінням Франції. Однак французи запізнились. На час висадки французького екіпажу на берег материка англійці уже встигли створити тут свою колонію.

У Ботанічній затоці на узбережжі Австралії 18 січня 1788 року з'явились перші британські поселенці, котрі мали заснувати в Австралії виправні колонії для злочинців.

Зараз ви читаєте новину «Моряки натрапили на унікальний риф». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі