пʼятниця, 04 жовтня 2013 14:37

Могила опального московського патріарха виявилася порожньою

Автор: Фото: commons.wikimedia.org
  Суд над патріархом Никоном
(С. Д. Милорадович, 1885 рік)
Суд над патріархом Никоном (С. Д. Милорадович, 1885 рік)

Могила патріарха московської православної церкви Никона в Ново-Єрусалимському монастирі була колись розграбована. Це нещодавно з'ясували археологи під час планового розкриття могили.

Дозвіл на розкриття поховання опального патріарха дала адміністрація монастиря. Його довелося зробити з технічних причин. У похованні залишився недоторканим тільки сам саркофаг, зроблений з дивного каменю, привезеного чи то з Сицилії , чи то з Російської Півночі.

Патріарх Никон внаслідок конфлікту з Олексієм Михайловичем Романовим 1666 року був позбавлений патріаршого чину, а також єпископського сану і засланий до Ферапонтового Білозерського монастиря. Після смерті царя був переведений під більш жорстокий нагляд у Кирило- Білозерський монастир. Помер в 1681 році по дорозі зі заслання до совго Воскресенського монастиря. Вже після поховання чотири східних патріархи зняли з Никона прокляття собору 1666-го і відновили його в патріарших правах.

Автор: Фото: archae.ru
  Домашнє облачення патріарха Никона
Домашнє облачення патріарха Никона

Крім поховання патріарха Никона археологи дослідили могили інших жителів монастиря 17 століття . Одне з поховань імовріно належало патріаршому келійнику та сподвижнику Івану Шушеріну.

Автор: Фото: archae.ru
  Одне з перших зображень патріарха Никона і царя Олексія Михайловича
Одне з перших зображень патріарха Никона і царя Олексія Михайловича

Зараз ви читаєте новину «Могила опального московського патріарха виявилася порожньою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі