четвер, 12 жовтня 2017 04:20

Міноносець "Завидний" підняв український прапор після лютневої революції 1917 року

Міноносець "Завидний" підняв український прапор після лютневої революції 1917 року
Міноносець "Завидний". Фото: Вікіпедія

12 жовтня 1917 року першим серед кораблів Чорноморського флоту міненосець "Завидний" підняв український прапор та відмовився його спускати. Із 72 членів екіпажу більша половина були українцями. "Мы, украинцы эскадренного миноносца "Завидный", подняли свой национальный украинский флаг на гафеле для того, чтобы показать, что, несмотря на вековой гнет, все-таки живы сыны нашей славной матери-Украины. Мы не спустим поднятый флаг до тех пор, пока живы мы и существует миноносец "Завидный"- такий маніфест команди есмінця опублікували у всіх газетах Криму.

Після лютневої революції 1917 року українізація охопила Чорноморський флот. Навесні в Севастополі діяли Українська Чорноморська громада на чолі з директором однієї з місцевих гімназій Вячеславом Лощенком, військовий клуб ім. Івана Сірка й інші організації. На мітингах матроси-українці вимагали визнати Центральну Раду й українізації Чорноморського флоту. На український бік перейшли 9 лінкорів, 7 крейсерів, 18 есмінців, 14 підводних човнів, 16 сторожових та посильних кораблів, 11 військових транспортів та плавучих баз. Після проголошення Української Народної Республіки майже половина кораблів флоту підняли українські прапори, а в Севастополі відбувся військовий парад.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Першій світовій війні воювали 2 млн американців

450-тонний міноносець "Завидний" спустили на воду 1903 року. Під час Першої світової війни брав активну участь в набігових операціях, ніс блокадну службу біля берегів Туреччини, виставляв міни біля проливу Босфор.
Морський міністр Росії Дмитро Вердеревський відреагував на цю заяву 17 жовтня телеграмою до Центральної Ради. В ній підкреслював, що підняття на кораблях Чорноморського флоту українських прапорів є актом сепаратизму. "Чорноморський флот, котрий утримується коштами російської казни, не повинен піднімати на кораблях ніякого прапора, крім російського" зазначалося в телеграмі міністра.

До Нового року більшовики за допомогою террору та агітації змогли захопили майже весь Чорноморський флот. Вже в грудні всі кораблі мінної бригади, окрім міноносця "Завидний", підняли червоного прапора. "Завидний" доплив до Одеси, але там його захопили більшовики, В листопаді 1918 перейменований в "Полковник Шрамченко", потім - в "Марті", Через сім років виведений із складу флоту і списаний.

Зараз ви читаєте новину «Міноносець "Завидний" підняв український прапор після лютневої революції 1917 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі