вівторок, 07 липня 2020 11:38

Міністр застрелився у власному кабінеті

Міністр застрелився у власному кабінеті
Микола Скрипник був одним із головних ідеологів політики українізації УСРР Фото: litakcent.com

Нарком освіти УРСР Микола Скрипник покінчив життя самогубством у власному кабінеті 7 липня 1933 року. Перед тим, на засіданні політбюро у Харкові, від нього вимагали каяття за помилки, допущені у веденні національної політики.

Скрипник походив з Донеччини. Був прихильним до ідей більшовиків. Брав участь у Жовтневому перевороті, а після прибуття в Україну на початку 1918-го обійняв посаду секретаря у справах праці уряду Радянської УНР – Народного секретаріату. Згодом сам очолив уряд.

Попри діяльність у маріонеткових російських органах управління Україною, належав до націонал-комуністичної течії. Її прибічники вважали, що комунізм потрібно будувати не за російським зразком, а пристосовувати до національних умов і потреб.

Активно працювати у цьому напрямку почав на посаді Наркома освіти з 1927 року. Став головним ідеологом українізації. Сприяв впровадженню і утвердженню її досягнень – дерусифікації шкіл, преси, літератури, театру. 6 вересня 1928 року затвердив новий правопис, що мав послабити вплив російської на українську мову. Його назвали "скрипниківкою". Також нарком прагнув поширити українізацію на етнічні українські терени РРФСР. У своїх виступах підкреслював самостійність української культури та її незалежність від російської, хоча при цьому в деяких рішеннях залишався укоріненим більшовиком – виступав проти українського націоналізму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ухвалили новий правопис

Під час згортання українізації, Скрипника звинуватили у націонал-ухильництві, мовному шкідництві та покриванні контрреволюціонерів, які сприяють невдачам колективізації. Його зняли з посади Наркома освіти. Тоді ж згадали і правопис. Казали, що з його допомогою контрреволюціонери прагнуть відірвати українську мову від російської і наблизити до польської. Від Скрипника вимагали каяття, на яке не пішов. Застрелився.

В офіційних повідомленнях було написано, що "товариш Скрипник поліг жертвою тих буржуазно-націоналістичних елементів, які, прикриваючись своєю належністю до партії, ввійшли до нього в довір'я і використовували його ім'я для своїх антирадянських цілей. Заплутавшись у своїх зв'язках із ними, товариш Скрипник допустив ряд політичних помилок і, усвідомивши їх, не знайшов в собі мужності по-більшовицькому подолати їх".

Зі смертю наркома антиукраїнські процеси в СРСР посилились.

Український політик Микола Скрипник народився 25 січня 1872-го у селищі Ясинувате, нині райцентр на Донеччині. З молодості брав участь у підпільній політичній діяльності. За це 15 разів арештовувався та 7 разів перебував у засланні. Був засуджений до страти і 6 разів утікав із царських казематів.

Зараз ви читаєте новину «Міністр застрелився у власному кабінеті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі