вівторок, 26 листопада 2019 08:20

Мінеральну воду на Кавказі відкрили херсонські солдати

Мінеральну воду на Кавказі відкрили херсонські солдати
Кожна пляшка "Боржомі" із темно-зеленого скла виливалась вручну, закупорювалась сургучем та складалась у солом'яну корзину для безпечного транспортування. Фото: borzhomi

На заводі мінеральних вод "Боржомі" у однойменному місті Грузії 26 листопада 1890 року почали розливати мінеральну воду на експорт. Через десять років виробництво "Боржомі" перевищило один мільйон пляшок на рік.

Родовище мінеральних вод знаходиться у центральній частині Аджаро-Імеритинського хребта Кавказьких гір. Мінеральна вода вулканічного походження на поверхню землі потрапляє ще теплою з глибини 8–10 км. У її складі – більше шістдесяти різних мінералів, має лікувальні властивості. Тепле джерело в долині Боржомі у 1829 року віднайшли солдати Херсонського гренадерського полку, а через 20 років тут з'явився модний курорт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Талі води льодовика створили унікальні озера на Волині

1890 рік вважається офіційною датою заснування ТМ "Боржомі". Саме тоді в Парку мінеральних вод, який був створений за наказом імператорської сім'ї Романових, відкрився перший завод із розливу славнозвісної мінеральної води. Кожна пляшка із темно-зеленого скла виливалась вручну, закупорювалась сургучем та складалась у солом'яну корзину для безпечного транспортування.

Уже в 1900 р. виробництво "Боржомі" вперше перевищило один мільйон пляшок на рік. Тоді ж хімік Мольденгауер запропонував насичувати воду вуглекислим газом для збереження її фізико-хімічних властивостей у пляшках. У радянські часи всі активи Боржомі були націоналізовані.Поселення Боржомі отримало статус міста. Під час "відлиги" у 60-х рр. легендарну мінеральну воду експортували до 15 країн світу.

Шацький національний природний парк створили на території Шацьких озер на Волині 28 грудня 1983 року.

Зараз ви читаєте новину «Мінеральну воду на Кавказі відкрили херсонські солдати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі