вівторок, 24 жовтня 2017 15:37

Микола Біляшівський знайшов 12 скарбів на одній горі

Микола Біляшівський знайшов 12 скарбів на одній горі
150 років тому народився археолог Микола Біляшівський. Фото: cossackland.org.ua

23 жовтня 1867 року в Умані, сучасна Черкаська область, народився археолог Микола Біляшівський.

Навчався на юридичному та історико-філологічному факультеті Київського університету Святого Володимира.

Брав участь у розкопках трипільської культури. Заснував Національний художній музей України, Музей західного та східного мистецтва і Російську картинну галерею в Києві.

Займався порятунком музейних експонатів та пам'яток архітектури в часи революції.

У 1880-х селяни почали розривати Княжу гору в Каневі Чернігівської області у пошуках скарбів. Знахідки продавали іноземцям на ринках. Артефакти часів Київської Русі потрапляли у приватні колекції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "А может это кости собак" - як у Донецьку розкопували могили репресованих

Меценат Василь Тарновський попросив Біляшівського провести розкопки на Княжій горі. Сам купив усю гору. На розкопках знайшли зброю, знаряддя праці й побуту, хрестики, коштовні гривни, сережки, підвіски, браслети та інші прикраси, арабські й візантійські монети. Відкопали залишки спалених будівель та дзвони давньої церкви. З археологами працювали 10 землекопів.

Експедиція знайшла 12 скарбів та безліч маленьких артефактів. Найвизначнішою знахідкою археолог вважав золоту прикрасу на скроню - колт із зображенням геральдичного орла.

Знахідки підтверджують, що у Родні на південь від Канева князь Святослав мав свій маєток. І що це місто було найбагатшим на Русі після Києва.

У Москві незаконно виставили на продаж скарби Київської Русі. Срібники Київської Русі (ХІ ст.) із зображеннями київських і чернігівських князів та українського тризуба продають у російському аукціонному домі "Александр".

Зараз ви читаєте новину «Микола Біляшівський знайшов 12 скарбів на одній горі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі