вівторок, 29 вересня 2020 10:31

Міжнародна організація проігнорувала повідомлення про геноцид

Міжнародна організація проігнорувала повідомлення про геноцид
Йоган Мовінкель підняв питання про Голодомор у Лізі Націй Фото: regjeringen.no

Голова ради Ліги Націй Йоган Мовінкель виступив у Женеві 29 вересня 1933 року з чотирма доповідями про Голод в Україні на 76-й сесії організації. Закликав світ надати УРСР всебічну допомогу.

Інформацію про Голодомор Мовінкель отримував від українських емігрантських організацій та громадських діячів. Із проханням винести питання на сесію до нього звернулася й голова Міжнародного жіночого альянсу Марджері Корбетт Ешбі. Мовінкель був особисто знайомий із Фрітьйофом Нансеном, який мав досвід організації допомоги голодуючим в Україні та Росії 1920-х.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Люди правди - ті, хто не боявся говорити та писати про Голодомор

На сесії заклик голови підтримали Італія, Німеччина, Ірландія та Норвегія, утім, постійні члени Ради - Франція, Велика Британія та ще 8 країн виступили проти, не визнаючи Голод. За декілька годин дискусій робота сесії зупинилася, а країни - учасниці Ліги Націй не ухвалили жодної спільної резолюції.

Пізніше справу допомоги Україні, за клопотанням Мовінкеля, передали на розгляд Міжнародного Червоного Хреста. Представники організації звернулися до радянського уряду з проханням надати дозвіл на організацію міжнародної допомоги для голодуючих. У відповідь в СРСР заявили, що ніякого Голоду в Україні та інших регіонах немає.

Попри невдачу, львівська газета "Діло" писала, що Мовінкель назавжди залишиться в історії української боротьби в Європі.

Йоган Людвіґ Мовінкель (1870–1943) був членом Venstre – соціал-ліберальної партії Норвегії. Тричі його призначали прем'єр-міністром держави. Навесні 1933-го став президентом Ради Ліги Націй – керівника переобирали щороку.

Депутатка польського сейму Мілена Рудницька зазначала: "Це був для нас великий шанс, що керма Ліги Націй під час її осінньої сесії 1933 року переходили в руки представника не великодержави, якого б спиняли вимоги "високої політики", а представника малої держави. Норвегія гордилася традицією Фрітьофа Нанесена, організатора допомогової акції для голодуючих 1921–1922 років і протектора політичних утікачів".

Зараз ви читаєте новину «Міжнародна організація проігнорувала повідомлення про геноцид». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі