понеділок, 04 серпня 2014 09:25

Мазепа хотів розширити кордони Гетьманщини за підтримки Росії

327 років тому цього дня Івана Мазепу обрали новим гетьманом Правобережної України. 

Автор: orenda.pl.ua
  Мазепа Іван Степанович
Мазепа Іван Степанович

У результаті змови генеральної старшини проти гетьмана Івана Самойловича, інспірованої фаворитом тодішньої російської правительки Софії князем Василієм Голіциним, 4 серпня 1687 року на козацькій раді в селі Коломак Іван Мазепа обраний новим гетьманом Правобережної України.

Тут же були підписано і Коломацькі статті з московськими царями Іваном і Петром та царицею Софією, які декларативно підтверджували козацькі права і привілеї, але обмежували політичні права гетьмана та українського уряду.

У своїй зовнішній політиці Мазепа намагався забезпечити максимально можливу автономію України і уникнути прямої конфронтації з Московією.

З приходом до влади в Росії царя Петра I, на котрого Мазепа мав певний вплив, гетьман скеровував політику Росії на поширення кордонів Гетьманщини на якомога більшу територію на південному заході та півдні.

В 1689 і 1695 роках Мазепа брав участь в походах Петра I на завоювання Криму і Приазов'я, котрі, всупереч сподіванням гетьмана, не принесли Україні ніяких сприятливих результатів.

Зараз ви читаєте новину «Мазепа хотів розширити кордони Гетьманщини за підтримки Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі