пʼятниця, 31 травня 2013 19:06

Леніну замість романy Винниченка "підсунули" твір Арцибашева

Автор: Фото: Ольга Скороход
  Віктор Баранов — український письменник (поет, прозаїк, перекладач). Голова Національної спілки письменників України (з жовтня 2011), головний редактор літературного журналу "Київ", віце-президент Товариства "Україна-Румунія"
Віктор Баранов — український письменник (поет, прозаїк, перекладач). Голова Національної спілки письменників України (з жовтня 2011), головний редактор літературного журналу "Київ", віце-президент Товариства "Україна-Румунія"

Українській літературі бракує літературознавчих замальовок, вважає письменник Віктор Баранов. Про це він розповів на презентації книги Надії Миронець "Володимир Винниченко: таємниці кохання. Хронологія інтимів".

"Скажімо, в Росії вийшли такі романи як "Роман без вранья" Анатолія Марієнгофа чи "Анти-Ахматова" Тамари Катаєвої. Або якщо трошки далі копнути, то можна згадати Андре Моруа, який також писав літературні портрети. Але там були певні приватні моменти. Так і ця книга про Винниченка ліквідовує певну прогалину", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "І ця людина керувала українським урядом?" - видали особисте листування Винниченка

За його словами, свого часу творчість і життя Винниченка не вивчалися взагалі. Баранов вбачає у цьому парадокс.

"Я сприймаю книгу Надії Миронець як черговий етап пізнання постаті Винниченка, тому що до нього кожен ішов по-своєму, - згадував він. - На загал це було так - на філологічному факультеті університету наша викладачка Вікторія Йосипівна Жук сказала: "А що Винниченко? Ну був він такий. Однак Ленін, прочитавши книгу Винниченка сказав: "Какая мразь. Жаль только время потерял". Як потім з'ясувалося, це йому підсунули якесь наслідування Арцибашева. Але на цій підставі для всіх нас ім'я Винниченка було перекреслено, бо вождь світового пролетаріату дав йому таку характеристику. Потім я дізнався, що у 20-30-х роках у видавництві "Рух" вийшло повне зібрання творів Винниченка на той час, близько 30 томів. Для мене це було потрясне відкриття, що скільки людина написала, а нам про нього в університеті не розповідали".

Зараз ви читаєте новину «Леніну замість романy Винниченка "підсунули" твір Арцибашева». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі