субота, 10 серпня 2019 08:20

Королівську сім'ю стратили повстанці

Королівську сім'ю стратили повстанці
Паризьке повстання повалило владу короля Людовика. Фото: Luvr

Під час Паризького повстання 20-тисячним натовпом повстанців захоплено 10 серпня 1792 року палац Тюільрі, повалено владу короля Людовика XVI та заарештовано всю королівську сім'ю.

Прийнята Національними зборами у 1791 року конституція не знищила монархію у Франції, як того вимагали революційні кола, лише позбавила Людовика XVI титулу "король Франції". Спроба Людовика XVI розігнати їх силою привела до заворушень у Парижі, які через місяць переросли у революцію.

30 липня 1792 року в Париж увійшов батальйон 500 волонтерів-марсельців, що виступили на захист завоювань Великої Французької революції проти інтервенції європейських монархічних режимів на чолі з Австрією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Паризька комуна проіснувала 72 дні

9 серпня 1792 року 28 секцій Парижу утворили повстанську Комуну. Наступного дня Комуна повідомила владу Парижа про призупинення її повноважень і закликала до наступу на королівський палац. Людовик XVI, остерігаючись насильства і кровопролиття і відмовивися від захисту палацу. Королівська сім'я садами прибула до приміщення, де засідали Законодавчі збори.

Суд над Людовиком XVI розпочався 10 грудня в палаці Тюїльрі. 15 січня 1793 рокувін засуджений до страти і через тиждень гільйотинований на площі Революції в Парижі. Також страчена його дружина Марія-Антуанетта, звинувачена у зраді Франції. Помер їх десятилітній син Людовик XVII, а 17-річну принцесу Марію Терезу Шарлотту вислали в Австрію.

28 травня 1871 року після тижня кривавих боїв, в котрих загинуло більше 25 тисяч людей, зазнала поразки Паризька комуна. Комуна проіснувала 72 дні

Зараз ви читаєте новину «Королівську сім'ю стратили повстанці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі