субота, 16 березня 2024 19:15

Королева очолила колишніх канібалів

Королева очолила колишніх канібалів
Королева Великобританії 39-річна Єлизавета II жартує із підданими на Островах Кука. Фото www.mercurynews.com

Королева Великобританії 39-річна Єлизавета II 16 березня 1965-го стала главою держави Островів Кука. До 19 століття маоріси були канібалами. З'їдали серця військовополонених або вбитих ворогів.

Сучасну назву архіпелаг отримав тільки у XIX ст. Російський мореплавець Іван Крузенштерн назвав на честь англійського мандрівника Джеймса Кука. Сам Кук, що побував на островах Південної групи у 1773 році, назвав їх Острови Герві.

1843-го після захоплення Францією острова Таїті, місцеві вожді Островів Кука звернулися до Британської імперії з проханням про опіку над ними. Британський протекторат зголосився лише в 1888 році. Великий інтерес до архіпелагу мала Нова Зеландія, однак більшість маорі бажали зберегти певну самостійність під опікою Британської імперії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Капітан Кук назвав Антарктиду плавучими льодами

У 1960 році Острови Кука першими серед тихоокеанських націй отримали внутрішнє самоврядування. З 4 серпня 1965-го Острови Кука стали самоурядовою державою у співдружності з Новою Зеландією. Маоріс - місцеве населення островів поблизу Нової Зеландії.

Спеціально до приїзду Єлизавети II острів'яни вдягнули традиційні костюми - накидки та набедрені пов'язки. Обличчя та тіла розмалювали чорними фарбами. Вірили, що сила переходить до того, хто його з'їдає. Обличчя та тіла покривали ритуальними татуюваннями. Чим більше їх на тілі - тим шанована людина і вважалися недоторканою.

17 січня 1773 року екіпаж капітана Джеймса Кука вперше в історії перетнув Південне полярне коло. Його корабель Resolution - став першим судном, яке коли-небудь допливало так далеко на південь.

Зараз ви читаєте новину «Королева очолила колишніх канібалів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі