пʼятниця, 08 травня 2020 10:16

Композитора побили до смерті за зауваження щодо мови

Композитора побили до смерті за зауваження щодо мови
Окрім України, творчість Ігоря Білозіра здобула визнання в США, Канаді, Німеччині, Польщі, Росії Фото: hroniky.com

Злочинці побили до смерті 45-річного композитора Ігоря Білозіра у Львові 8 травня 2000 року. Чоловік помер у лікарні за 20 діб.

Перед тим із товаришами відпочивав у кав'ярні "Цісарська кава", святкували день народження. Почав співати українську пісню "Перший сніг", що не сподобалось одній компанії відвідувачів. Ті хотіли слухати російський шансон.

П'яні молодики вимагали припинити спів, а на пояснення, що виступає народний артист України, почали ображати українців та українську мову. Словесна перепалка переросла у значний конфлікт, який зупинила міліція.

Врешті, ввечері чоловіки розійшлись. Ігор Білозір разом із товаришем, журналістом Миколою Гнатовським, йшов додому. Раптом на них напали та почали бити по-звірячому, використовували кастети. Білозір отримав сильний пролам черепа - травму майже не сумісну з життям.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Львові показали невідомі фотографії з Ігорем Білозіром

Відчайдушні спроби медиків урятувати життя українського композитора не дали результатів. Його поховали на Личаківському кладовищі. Винуватцями нападу визнали Дмитра Воронова - сина першого заступника начальника Львівського МВС, та підприємця Юрія Калініна. Перший отримав 15 років як убивця, другий - 12, як співучасник. Згодом, 2002-го, вироки скоротили до 10 та 8 років.

Після розгляду справи загибелі композитора, 18 червня 2000 року у Львові наклали мораторій на виконання вульгарних російських пісень. Проєкт ухвали створив міський депутат Орест Друдль.

Зараз ви читаєте новину «Композитора побили до смерті за зауваження щодо мови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі