понеділок, 02 липня 2012 17:11

Колесніченко називає конкурс про УПА героїзацією фашистів

Автор: Фото: vk.com/this_is_your_story
  На конкурс вже надіслано багато історій
На конкурс вже надіслано багато історій

Депутат Верховної Ради від фракції Партії регіонів Вадим Колесніченко вимагає від Генеральної прокуратури не допустити проведення в Україні конкурсу "12 історій про УПА" та притягнути до відповідальності його організаторів. Про це повідомила агенція "Українські новини".

Колесніченко вважає конкурс про УПА героїзацією спільників фашистів.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби Міжнародного антифашистського фронту, співголовою якого є Колесніченко. У документі сказано, що проведення конкурсу та його популяризація є грубим порушенням українського та міжнародного законодавства, зокрема, Резолюції ООН про недопущення спроб героїзації пособників фашистів та організацій (у тому числі ОУН і УПА), які воювали проти країн антигітлерівської коаліції, а також Резолюції Європарламенту про ситуацію в Україні.

"Згадані резолюції жорстко засуджують будь-які спроби героїзації пособників фашистів ОУН, УПА, їх ватажків як осіб і організацій, які воювали проти країн антигітлерівської коаліції (в тому числі і проти СРСР)", – сказано в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Галичани радянських зустрічали як визволителів від Польщі, німців – як рятівників від червоних

Голова Рівненської міськради Галина Кульчинська уточнила, що ідеологія проекту полягає в залученні уваги молоді до історії Української повстанської армії як до питання становлення України.

Учасники мають написати12 документальних історій про діяльність УПА, які будуть проілюстровані молодим рівненським художником та розміщені в соціальних мережах. Усіх переможців визначать у жовтні, до річниці створення УПА.

Після завершення конкурсу Рівненська міська рада має намір видати книгу про історію УПА у рамках святкування її 70-річчя.

Як повідомлялося, депутати Волинської обласної ради від Партії регіонів просять Верховну Раду на державному рівні визнати ОУН-УПА воюючою стороною за українську державу.

Нагадаємо, раніше Антифашистський фронт видав збірку, яка, за словами Колесніченка, розвінчує міфи про ОУН-УПА. Але експерти побачили в книзі масу помилок і неточностей. Також питання викликав зміст книги - роботи західних істориків, які є публіцистичними, а не науковими. Дослідники Тімоті Снайдер, Андерс Рудлінг і Ґжеґож Россолінскій-Лібе заявили про незаконне використання їхніх праць у збірці й зажадали вилучити весь тираж книги.

Зараз ви читаєте новину «Колесніченко називає конкурс про УПА героїзацією фашистів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

82

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі