Ексклюзиви
четвер, 21 червня 2012 16:59

Прах провідника ОУН Євгена Коновальця повернуть на Україну

Прах провідника ОУН Євгена Коновальця повернуть на Україну
Євген Коновалець похований у Ротердамі. Фото: afisha.ternopil.ua

Депутати Жовківської районної ради на Львівщині ініціюють повернення праху Євгена Коновальця із Ротердама на батьківщину - у село Зашків на Жовківщині.

"Минулого року ми святкували круглу дату - 120 років з дня народження провідника ОУН Євгена Коновальця. Наші депутати побували на його могилі в Нідерландах. Тоді зародилася ідея повернути його прах в Україну, "- розповідає заступник голови Жовківської районної ради Богдан Юрдига.

8 років у Зашкові, де народився Коновалець, проводиться фестиваль "Зашків - земля героїв". У селі поховані батьки, дідусь і бабця Коновальця. Тут є його садиба-музей. Родини не залишилося.

"Уже минулого року депутати-"свободівці" виділили на фестиваль 150 тисяч гривень. Це привернуло увагу до важливості святкування пам'яті цього героя. Цього року виділили 50 тисяч. Це додає патріотичного духу людям".

Фестиваль триває у Зашкові з 23 травня до 14 червня. На фестиваль збирається молодь, відбуваються молодіжні концерти, забави.

Зараз могилою Коновальця у Ротердамі опікується українська діаспора. Вона не проти перевезення праху в Україну, каже Юрдига. Поховати Коновальця в Україні планують або в самому Зашкові, або в пантеоні національних героїв на Львівщині, якщо б такий було створено.

"Зараз ми розпочинаємо процедуру перевезення. Це має бути погоджено на рівні міністерств закордонних справ", - додає депутат.

Зараз ви читаєте новину «Прах провідника ОУН Євгена Коновальця повернуть на Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

44

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути