неділя, 03 липня 2022 07:05

Київський князь знищив столицю хозар

Київський князь знищив столицю хозар
Київський князь Святослав Хоробрий розширив територію Руської держави. На мініатюры з Ватиканського манускрипту XIV століття (хроніка XII століття Константина Манассія) зверху зображено завоювання Святославом Болгарії, знизу — похід Іоанна Цимісхія на Доростол. Джерело: Publishing house, Sofia, 1962

Київський князь Святослав Хоробрий 3 липня 964 року переміг військо Хозарського каганату.

Єдиний син київського князя Ігоря і княгині Ольги народився близько 938-го. Після загибелі батька вів активну зовнішню політику, розширив територію Руської держави. Підкорив волзьких булгар, аланів, радимичів, в'ятичів. Мав прізвисько – Хоробрий.

Хозарський каганат – багата держава на південному сході від кордонів Київської Русі, розташовувалася в низов'ях Волги. До неї входили: Північний Афганістан і Крим. Столиця Ітіль була в гирлі Волги, приблизно на місці сучасної Астрахані. Близько 960 року хозарський бек Йосип в листі до вельможі Кордовского халіфату Хасдаю Ібн Шафруту зазначив, що веде з русами "наполегливу війну", не пускаючи їх у море і сушею. Єдине джерело, яке свідчить про похід саме Святослава на хозарів, – "Повість временнних літ", у якій літописець датує його 965 роком.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Князівна вийшла заміж за неписьменного короля

964-го князь Святослав Ігорьович з військом у 20 тис. досяг Рязані, Окою спустився до Волги й далі рушив на 500 човнах з невеликою кількістю війська в столицю Ітіль. Хазари не очікували удару з півночі й не змоги організувати серйозну оборону. Святослав взяв її штурмом, і, як пишуть літописи, "Не залишив у ній каменя на камені".

У сучасника Святослава арабського географа Ібн Хаукаля, є розповідь, що руси після розгрому Хозарського каганату здійснили великий похід у Візантію. Потім через Середземне море до іспанської Андалузії. Щоправда, хроніст не пояснює, військовий був це похід чи торговий.

2 грудня 1015-го великокняжий престол у Києві посів Ярослав Мудрий – син Володимира Великого, внук Святослава Хороброго. Він правив Київською Руссю 35 років, безперервно воюючи. У цей період князівство досягло вершин військової могутності.

За часів Ярослава почали укладати остаточну редакцію "Повісті минулих літ".

Зараз ви читаєте новину «Київський князь знищив столицю хозар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі