вівторок, 19 травня 2020 08:20

Князівна вийшла заміж за неписьменного короля

Князівна вийшла заміж за неписьменного короля
Генріх І одружився з 19-річною Анною Київською. Фото: bl.uk

У кафедральному соборі французького міста Реймс 19 травня 1051-го київська князівна Анна Ярославна обвінчалася з королем Франції Генріхом І.

У середині XI ст. Київська Русь встановила дружні стосунки з Францією. Близько 1044 року до Києва прибули представники французького посольства просити руки князівни Анни. Церква боролася з кровозмісними шлюбами. Король шукав підтримки Ярослава Мудрого в боротьбі проти Священної Римської імперії. Князь погодився на шлюб та заплатив багатий посаг.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Князя Ярослава Мудрого називали сватом Європи

Під шлюбним контрактом княгиня написала "Анна Ръїна" - королева Анна. Неписьменний Генріх І поставив хрестик. З того часу всі французькі королі присягалися на Євангелії, привезеному Анною з Києва.

"У яку варварську країну ти мене послав; тут житла похмурі, церкви потворні і звичаї жахливі. Ти казав, що французи – розумний народ, а вони навіть письма не знають. Показала книжку королю. Він поморщився гидливо і каже: "Я не священик, щоб стільки читати! У нас в Європі жоден король читати не вміє" - писала в листі з Франції до київського князя Ярослава Мудрого його донька Анна.

Вона народила синів Філіпа, Роберта і Гуго. Старший син став наступним королем і правив 48 років. Доньку київського князя вважають прабабцею майже 30 французьких королів.

2 грудня 1015 року великокняжий стіл у Києві посів Ярослав Мудрий – син Володимира Великого, внук Святослава Хороброго. Він правив Київською Руссю 35 років, безперервно воюючи. У цей період князівство досягло вершин військової могутності.

Зараз ви читаєте новину «Князівна вийшла заміж за неписьменного короля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі