четвер, 30 серпня 2018 07:09

Керівників проводу українських націоналістів вбили за таємничих обставин

Керівників проводу українських націоналістів вбили за таємничих обставин
На одній з житомирських вулиць вбили членів Проводу Українських Націоналістів Омеляна Сеника та Миколу Сціборського. Фото:galinfo.com.ua

30 серпня минає 77 років як на одній з житомирських вулиць вбили членів проводу українських націоналістів Омеляна Сеника та Миколу Сціборського.

Того дня у Житомирі відбувалась обласна нарада поліції з їх участю. Після завершення наради о 19.00 референти пішли до свого тимчасового помешкання. Коли проходили вулицею Гімназійною (тепер І.Франка. – Gazeta.ua) якраз навпроти місцевої гімназії, на вчинили замах. Сеник помер на місці, а важко пораненого Сціборського прооперували у міській лікарні (тепер лікарня №1). Він помер, не прийшовши до тями. Виконавця вбивства застрелив німецький солдат, який нібито проходив неподалік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мухарський зіграє Бандеру в новому фільмі

"Я бачив одну смерть. На Гімназичній вулиці чуємо постріли. Стріляють! Що таке?, - пригадує очевидець Валентин Максимов. - Біжимо, а нам на ту сторону Базарної, через двір, і ми вже там. Дивлюся: на правій стороні вулиці (як дивитися на Житомирський державний університет), приблизно на тому місці, де зараз Корольовське відділення Ощадбанку, лежить під парканом людина вбита, у цивільному одязі. Під нею – калюжа чорної крові. Коли ми прибігли, нікого біля трупа не було. А парканчик такий дерев'яний, за ним дерева й кущі. І той, хто стріляв, мабуть, утік через паркан у сад, а сад великий – аж до Садової вулиці. Вбитий був оунівець – вони, бандерівці і мельниківці, ніяк не могли домовитися між собою (про це я через багато років прочитав в якійсь книжці). І ми з переляку побігли назад, а вдома нас сварили: "Чого вас понесло туди? Ви знаєте, що могло б за це бути?" .

Цей кривавий злочин вже багато десятиліть залишається темною сторінкою в історії українського націоналістичного руху. Й до цих пір достеменно невідомо, хто його замовив. Одразу після вбивства мельниківці створили спеціальну слідчу комісію, проте вона так і не змогла виявити прямих доказів причетності до вбивства якоїсь зацікавленої політичної сили.

Існують три основні версії вбивства. За однією з них, вбивство здійснили бандерівці. Інша — агенти радянської розвідки.Третя говорить про те, що вбили членів Проводу Українських Націоналістів німецькі каральні органи.

26 червня 1941 року у львівській тюрмі на вул. Лонцького більшовики замордували 30-річного Юрія Шухевича, молодшого брата Романа Шухевича.

Зараз ви читаєте новину «Керівників проводу українських націоналістів вбили за таємничих обставин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі