вівторок, 10 березня 2020 16:39

Як зникло одне з найдавніших поселень на Землі

Як зникло одне з найдавніших поселень на Землі
Палаючі фрагменти комети знищили одне з найдавніших поселень на Землі. Фото: the-sun.cоm

Учені вважають, що розгадали таємницю загибелі стародавнього неолітичного поселення Тель Абу-Хурейра, що неподалік Алеппо, Сирія. Переконані, що це сталося близько 10 тис. років тому внаслідок удару фрагментів комети, яка вибухнула в атмосфері.

Тель Абу-Хурейра вважається одним із перших на Землі поселень ранніх землеробів. Його заселяли близько 9-13 тис. років тому за переходу від кочового способу життя до осілого. Археологічний шар поселення під курганом затопили у 1970-х, коли гребля Такба перекрила річку Євфрат. Тепер там озеро Асад. У ті роки археологи встигли оглянути та описати залишки будинків, зернові культури, господарські ями та інструменти. Сучасний аналіз деяких збережених речей показав наявність великої кількості плавленого скла, що вказує на вплив неймовірно високих температур, близько 2,2 тис.°С, та подальше швидке охолодження, повідомляє The Sun.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Встановили причину загибелі давньої імперії

"Ідеться про температуру повітря, за якої сучасний автомобіль перетворився б у розплавлену масу менш ніж за одну хвилину", - зазначає професор геології Джеймс Кеннет. На його думку, це доводить фрагментарний вплив частин комети на поселення. Зазначається, що навіть великий астероїд не міг спричинити такі наслідки.

Свідчення впливу цієї ж комети також виявили в Європі, Північній та Південній Америках і на Близькому Сході.

Трофейні черепи виявили археологи, які досліджують цивілізацію майя у джунглях Белізу. На думку дослідників, вони можуть пролити світло на дивне падіння цієї цивілізації.

Зараз ви читаєте новину «Як зникло одне з найдавніших поселень на Землі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі