четвер, 22 жовтня 2015 16:15

Іван Бунін сприймав більшовиків як "криваве божевілля"
5

Фото: Facebook.com

145 років тому, 22 жовтня 1870 року, у Воронежі народився російський поет Іван Бунін. Він походив із давнього дворянського роду, що бере свій початок із XV століття.

У Росію (тоді Московію) рід Буніних (Бунікевських) переселився з України (що була тоді в складі Польщі) у XV столітті. Сам письменник дослідив, що його рід походить із Волині.

Дитинство Івана Буніна минуло в одному з невеликих родових маєтків (хутір Бутирки Єлецького повіту Орловської губернії). Початкові знання Бунін одержав від домашнього вчителя.

У 10 років Івана Буніна віддали до Єлецької гімназії. Під час навчання він жив у Єльці в родичів і на приватних квартирах.

Уперше Бунін опублікувався 1887 року. У петербурзькій газеті "Родіна" були опубліковані вірші "Над могилою С. Я. Надсона" і "Сільський жебрак". Там же протягом цього року були надруковані ще десять віршів і оповідання "Два мандрівники" і "Нефедка". Так почалася літературна діяльність І. О. Буніна.

На початку 1895 року Бунін їде в Петербург, а потім - до Москви. З цього часу він входить у столичне літературне середовище: знайомиться з М. К. Михайлівським, С. Н. Кривенком, Д. В. Григоровичем, Н. Н. Златовратським, А. П. Чеховим, А. І. Ертелем, К. Д.  Бальмонтом, В. Я. Брюсовим, Ф. К.  Сологубом, В. Г. Короленком, О. І. Купріним.

У січні та лютому 1917 року Бунін жив у Москві. Першу світову війну і Лютневу революцію письменник сприймав як страшні ознаки всеросійської катастрофи. Літо й осінь 1917 року Бунін провів у селі, увесь час витрачаючи на читання газет, і спостерігав хвилю революційних подій, що наростала. 23 жовтня Іван Олексійович із дружиною виїхав до Москви.

Жовтневої революції Бунін рішуче й категорично не прийняв. Він відкидав усяку насильницьку спробу перебудувати людське суспільство, оцінивши події жовтня 1917 року як "криваве божевілля" і "повальне божевілля".

26 січня 1920 року на іноземному пароплаві "Спарта" Буніни відплили до Константинополя, назавжди залишивши Росію.

9 листопада 1933 року зі Стокгольма прийшла звістка про присудження Буніну Нобелівської премії. Івана Олексійовича висували на премію Нобеля ще в 1923 року, потім знову — у 1926, а з 1930 року його кандидатуру розглядали щорічно. Бунін був першим із російських письменників, який одержав Нобелівську премію.

І. О. Бунін помер 8 листопада 1953 року в Парижі, похований на російському цвинтарі Сент-Женев'єв-де-Буа під Парижем.

Зараз ви читаєте новину «Іван Бунін сприймав більшовиків як "криваве божевілля"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі