вівторок, 27 грудня 2016 09:15

Історики розповіли про середньовічні різдвяні бенкети

Історики розповіли про середньовічні різдвяні бенкети

У середньовіччі святкували всі 12 днів Різдва. З 25 грудня по Богоявлення. Хоча люди, зазвичай, не святкували кожен день. Деякі сім'ї влаштовували велике свято в 25 грудня. Інші святкували 1 або 6 січня, в залежності від місцевих звичаїв.

Про це пише Ancient Origins.

Історикам не так багато відомо про середньовічні бенкети. Навіть у складних описах королівських свят мало йдеться про їжу. І ще менше відомо про те, що їли бідні люди. Хоча, ймовірно, лорди бенкетували разом зі своїми орендарями на Різдво.

Підготовка до зими починалася в кінці осені. Так як незаможні люди не мали достатньої кількості зерна і сіна, щоб годувати худобу протягом зими, вони відгодовували свиней і корів жолудями та забивали.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи знайшли в печері картину, схожу на вертеп.

Багатії могли тримати своїх тварин зимою, тож у них було свіже м'ясо. Вони приправляли його спеціями, завезеними з Індії та Індонезії: гвоздикою, мускатним горіхом, корицею і перцем. Також заможні люди полюбляли їсти на Різдво вироби із цукру: цукати, мигдаль і цукерки.

Традиційна індичка з'явилась на різдвяних столах європейців лише в 16 столітті, коли їх завезли з Північної Америки. В середньовіччі замість неї на стіл ставили запеченого павліна чи гусака.

Бідні замість цього їли ковбасу, бекон і солону рибу, які готували восени. Також на їхніх різдвяних столах були сушені яблука, горох, квасоля і мед. Як приправи використовували цибулю і часник. Сіль тоді була надто дорогою для бідних селян.

Голодною порою вважалися не зимові місяці, а квітень і травень. Тоді закінчувалися зимові запаси, а нові ще не були готові і люди були змушені їсти те, що могли дістати.

"Перший олів'є був вишуканою та складною стравою. До його складу за однією з версій входило м'ясо двох рябчиків, чорна ікра, омари або раки. Також заправляли каперсами. Це соус, який виготовляли винятково на основі прованської оливкової олії. До того ж у нього додавали певні приправи, секрет яких автор салату Люсьєн Олів'є нікому не розкривав", - розповідає дослідниця.
Зараз ви читаєте новину «Історики розповіли про середньовічні різдвяні бенкети». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі