вівторок, 31 жовтня 2023 08:25

Індіру Ганді вбили її охоронці

Індіру Ганді вбили її охоронці
Індіра Ганді. Фото: weekend.rambler.ru

31 жовтня 1984 року вбили прем'єр-міністра Індії Індіру Ганді. Вбивцями були її охоронці-сикхи.

На початку 1980-х уряд Індії зіткнувся із сикхським сепаратизмом. Екстремісти вимагали створення незалежної держави Халістан в провінції Пенджаб. Відносини із сикхами особливо погіршились після "зачистки" їхнього храму "Блакитна зірка" в Амрітсарі. Наказ про проведення військової операції віддала Індіра Ганді.

Прем'єр-міністра попереджали про можливу відповідь з боку сикхів. Вимагали змінити охорону і носити бронежилет. "Мученицька смерть – не кінець, а тільки початок", – говорила Індіра Ганді у відповідь.

Зранку 31 жовтня Ганді мала зустрітись з англійським письменником Пітером Устиновим. Переодягнувшись до зустрічі, вона прямувала дорогою через відкритий двір. Беант Сінгх і Сатвант Сінгх – охоронці, чергували по обидві сторони доріжки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 речей, які дала світові давня Індія

Порівнявшись з охоронцями, прем'єр-міністр привіталась з ними. У відповідь – один з них вихопив револьвер і випустив у жінку три кулі. За ним його напарник відкрив вогонь з автомата. На вистріли у двір прибігли інші охоронці. Вони розстріляли вбивць на місці злочину. Прем'єр-міністра терміново відправили в лікарню. Але медики не змогли допомогти – життєво важливі органи були вражені 8 кулями. Всього лікарі виявили в тілі Індіри Ганді 20 куль, пише сайт aif.ru.

За індуїстським звичаєм тіло піддали кремації на березі річки Джамни.

Після загибелі Індіри Ганді країною прокотилися погроми. Загинули тисячі невинних сикхів.

2009 року спікером нижньої палати індійського парламенту вперше в історії країни обрана жінка. Це Мейра Кумар, вихідець з касти "недоторканних". Вона народилась у північному індійському штаті Біхар у сім'ї борця за права представників нижчих станів, колишнього віце-прем'єра Індії Бабу Джагджівана Рама. Перебувала на посаді спікера до 2014-го.

Зараз ви читаєте новину «Індіру Ганді вбили її охоронці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі