понеділок, 27 липня 2020 08:20

Художник вистрілив собі в груди

Художник вистрілив собі в груди
Портрет "Ван Ґоґ, який малює соняшники" художник Поль Ґоґен (1848-1903) намалював 1888-го у французькому містечку Арль. Зобразив друга за роботою. Фото gettyimages

Голландський художник Вінсент ван Ґоґ увечері 27 липня 1890-го в містечку Овер-сюр-Уаз, за 30 км від Парижа, дістав револьвер і вистрілив собі в груди. Тяжко поранений, повернувся до орендованого будинку. За кілька днів помер.

Син голландського пастора Вінсент ван Ґоґ пробував, як і батько, проповідувати. Проте усі його вважали диваком – церковне керівництво вигнали хлопця. Вінсента взяв на роботу в лондонську галерею рідний дядько. Малював, пробував різні стилі та напрями, вступив в художню Академію в Антверпені.

Стиль надто незвичний - в техніці "імпасто". Художник наносив товстий шар фарби на картину, створюючи рельєф. Робіт ван Ґоґа ніхто не купує, він недоїдає – купує лише хліб, каву і тютюн. У 34 роки його вражає цинга, усі гроші витрачає їх на подругу- повію. Від неї художник підхопив гонорею і сифіліс.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Продали револьвер, із якого застрелився Ван Гог

Він лікував венеричні захворювань миш'яком і нерідко втрачав самоконтроль. Ван Ґоґ перебрався до Франції, там захопився імпресіоністами. У містечку Арль на півдні Франції понад рік малював картини. Шукаючи "життя у кольорі" написав картини "Квітуча слива", "Міст Ланглуа", "Долина Ла Кро", "Нічне кафе". Згодом туди приїхав художник Поль Ґоґен. Вони то товаришують, то сваряться. Після чергової сварки Вінсент відрізав собі бритвою частину лівого вуха. Його помістили в лікарню, лікарі поставили діагноз "гостра манія із загальним маренням".

Після виписки Вінсент ван Ґоґ стверджував, що відчував себе повністю здоровим. У перші два тижні він написав вісім картин, половина з яких - натюрморти з квітами – ірисами і соняшниками. Останнім полотном стало "Ворони над пшеничним полем". "Це мій "крик тріумфу" - написав перед самим самогубством брату Тео.

29 липня художник Вінсент ван Ґоґ о 1.30 помер від епілептичного нападу та поранення. До останнього тримав руку брата. Тіло поклали на більярдний стіл, а по стінах повісили його картини. Поховали на місцевому кладовищі в Овері. Вінсент ван Ґоґ створив близько 800 картин і понад 900 графічних робіт. Слава до нього прийшла після смерті. Зараз вважається одним із найдорожчих художників світу.

Пістолет, із якого застрелився художник Вінсент ван Ґоґ, продали 19 червня на аукціоні Drouot у Парижі за € 162 тис. Лот описали як "найвідомішу зброю в історії мистецтва". Ім'я нового власника не назвали.

Зараз ви читаєте новину «Художник вистрілив собі в груди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі