середа, 30 жовтня 2019 08:20

Художник чотири роки розписував стелю храму

Художник чотири роки розписував стелю храму
На бічних стінах капели представлені Епоха Закону та Епоха Благодаті. Фото: Chapelle Sixtine

У Сікстинській капелі в Римі 30 жовтня 1512 року урочисто відкрили розпис стелі, який виконав скульптор і художник Мікеланджело (1475-1564).

Сікстинська капела збудована у 1470-их роках папою Сікстом IV. Кращі італійські майстри – Перуджіно, Боттічеллі, Росселі, Доменіко, Гірландайо розписали її стіни. Зобразили Епоху Закону та Епоху Благодаті.

Мікеланджело взявся за роботу на замовлення Папи Юлія ІІ. Разом із помічниками розмальовував 600 кв. м. стелі. Працював удень і вночі чотири роки, майже не спав, мало їв. Він провів цей час стоячи на дерев'яному помості.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Біблійного персонажа скульптор зобразив голим

Первинно передбачалося зобразити фігури апостолів на престолах. Пізніше, у листі друзям, Мікеланджело з гордістю писав, що переконав папу в неспроможності цього задуму і одержав повну свободу.

Згідно із задумом митця, на бічних стінах капели представлені Епоха Закону - Мойсей, та Епоха Благодаті - Христос, а сама стеля - початок історії людства - Книга Буття.

Мікеланджело Буонаротті у Флоренції завершив роботу над своєю скульптурою "Давид" 8 вересня 1504 року. Статуя зображає біблійного персонажа Давида перед вирішальним двобоєм із Голіафом.

Зараз ви читаєте новину «Художник чотири роки розписував стелю храму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі