вівторок, 03 квітня 2018 08:20

Христофор Колумб помер у злиднях і забутті

Христофор Колумб помер у злиднях і забутті
Христофор Колумб. Фото: tainy.net

3 квітня 1502 року почалася четверта експедиція Христофора Колумба. Мореплавець відкрив материк на південь від Куби — берег Центральної Америки. Доводив, що Атлантичний океан відділяє від Південного моря нездоланний бар'єр, про який він чув від індіанців.

Христофор Колумб народився в заможній родині в італійській Генуї. Ще підлітком виходив у море. Цікавився морськими шляхами та мапами. Генуезець був переконаний, що досягти Індії можна морським шляхом, прямуючи через Атлантичний океан на захід. За його розрахунками, Східна Азія мала б знаходитись там, де сучасна Америка. Після багаторічних звернень до урядів різних держав, Колумб нарешті отримав кошти для першої експедиції від іспанського королівського подружжя Фердинанда (1452-1516) та Ізабелли (1451-1504).

12 жовтня 1492 року моряки побачили землю. Це був невеличкий острів з групи Багамських островів. Колумб назвав його Сан-Сальвадор - "Святий Спаситель". Цей день вважається офіційною датою відкриття Америки. Через місяць Колумб доплив до сучасної Куби. За свої відкриття отримав звання великого адмірала, віце-короля і правителя відкритих островів і материка та право на десяту частину прибутків від нових земель.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайдено лист Христофора Колумба, який викрали 23 роки тому

Друга подорож Колумба (1493–1496) тривала три роки. Відкрив Малі Антильскі острови і Пуерто-Ріко, острів Ямайку і дослідив південне узбережжя Куби. Через інтриги третя експедиція розпочалась 1498 року. До складу експедиції входили 6 кораблів. Екіпаж складався з кримінальних злочинців. Маршрут пролягав до островів Зеленого Мису і звідти на захід.

Вперше в історії європейці висадились на південноамериканському континенті поблизу гирла річки Оріноко в відкритій вже Еспаньйолі. На острові спалахнуло повстання іспанців проти Бартоломео Колумба - брата мореплавця. Причина полягала у жадібності і жорстокості Бартоломео, всі жителі острова виступили проти нього. Христофор Колумб придушив повстання, але в Іспанію було відправлено скарги на братів Колумбів. В Іспанії братів арештували. Але король звільнив Христофора і виплатив нагороду за заслуги.

Колумб очолив у травні 1502 року четверту експедицію з чотирьох кораблів, але вона не була вдалою. Допливли до острова Ямайка. Команда прожила там один рік. Аборигени спочатку приносили їм їжу та воду, але згодом перестали. Людям загрожувала голодна смерть. Колумб вирішив залякати індіанців, використовуючи знання астрономії. Він виявив, що в ніч на 1 березня 1504 року відбудеться повне місячне затемнення. Колумб повідомив вождям індіанців, що його боги обурені поведінкою і незабаром продемонструють це. Коли місяць почервонів, індіанці в жаху стали просити вибачення. Колумб, віддалився у свою каюту і дочекався кінця затемнення, що тривало 45 хвилин. Лише тоді Колумб вийшов і повідомив, що вони прощені і поставки провізії стали щедрішими.

Загалом відкрив понад 700 островів, Мексиканську затоку, побував на материковій частині Південної та Центральної Америки. Останні роки життя у злиднях та боротьбі з королем за обіцяні привілеї. 10 травня 1506 року Колумб на сімдесятому році життя помер. В 1540 році останки Колумба з іспанської Севільї перевезли на острів Гаїті й перепоховали в Санто-Домінґо.

29 лютого 1504 року мореплавець Христофор Колумб (1436-1506) використав місячне затемнення для залякування ямайських індіанців під час четвертої експедиції.

Зараз ви читаєте новину «Христофор Колумб помер у злиднях і забутті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі