середа, 21 серпня 2013 10:27

Грандіозний фриз епохи майя виявили у Гватемалі

Автор: Фото: world-archaeology-news.blogspot.com
 
Археологи виявили фриз будівлі епохи майя, що відноситься до 600 року до нашої ери, багато прикрашений різьбленими зображеннями богів і правителів та доповнений довгим ритуальним написом. Про це навіть заявила урядова служба Аргентини.

Як сказано в спільній заяві уряду і вчених-археологів, фриз був виявлений гватемальським археологом Франсіско Естрада-Беллі, професором антропологічного факультету Тулейнского університету США (Tulane University) і його колегами під час робіт у північній провінції Петен.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У джунглях знайшли місто племені майя

Естрада-Беллі назвав фриз знахідкою всього cвого життя.

"Це великий твір мистецтва, який, до того ж, є для нас джерелом багатої інформації про роль і значення споруди, яка була метою нашого дослідження", - розповідає археолог.

На знайденому в липні восьмиметровому фризі зображені боги і місцеві обожнювані правителі, а також вказані їхні імена. Напис складається з 30 символів, вирізаних навколо основи горельєфа.

За словами Естради-Беллі, ритуальний напис "відкриває завісу таємниці, якою був оповитий цей дуже важливий етап в історії класичного періоду".

Автор: Фото: world-archaeology-news.blogspot.com
 
Текст, який насилу піддавався прочитанню, розшифрував епіграфіст Гарвардського університету Алекс Токовінін.

За його словами, будівництво проводилося за наказом Ахвосаха (Ajwosaj) - правителя сусідньої міста-держави Наранхо (Naranjo), який був васалом могутнього царства Каануль (Kaanul).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Падінню Римської імперії посприяла "чума Юстиніана"?

Заява уряду про те, що знайдений фриз є найбільш яскравим і вражаючим з усіх бачених раніше фахівці все ж критикують.

"Він дійсно прекрасний. Але, зрозуміло, найбільш вражаючим я б його не назвав. Є й інші археологічні шедеври епохи майя, які так само, а то й більше величні", - заявив Девід Стюарт, великий експерт з ієрогліфам майя з Техаського університету в Остіні.

Зараз ви читаєте новину «Грандіозний фриз епохи майя виявили у Гватемалі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі