субота, 14 жовтня 2017 08:45

Gazeta.ua вітає зі святом Покрови

Колектив Gazeta.ua, "Газети по-українськи" і журналу "Країна" вітає всіх читачів зі святом Покрови!

Нехай сьогоднішній святковий день наповнить здоров'ям, щастям та добром! Нехай в сім'ях панує злагода! Взаєморозуміння і миру!

Автор: istpravda.com.ua
  Січова ікона "Покров Богородиці" із зображенням останнього кошового Петра Калнишевського, запорозької старшини, судді, писаря. Копія 1836 року з оригінальної січової ікони
Січова ікона "Покров Богородиці" із зображенням останнього кошового Петра Калнишевського, запорозької старшини, судді, писаря. Копія 1836 року з оригінальної січової ікони

Історія свята Покрови Пресвятої Богородиці бере початок з 10 століття. Тоді кочовий народ сарацинів напав на Візантію. 14 жовтня 910 року жителі столиці імперії Константинополя зібралися на молитву у Влахернській церкві. В ній зберігалися ризи, пояс та омофор — велике покривало — Божої Матері. Під час літургії вірянину Андрієві Юродивому в церкві явилася Богородиця. Зняла зі своєї голови покривало та розкинула його над тими, хто молився в храмі. Це побачили й інші люди. Розтлумачили, як заступництво Діви Марії. Підбадьорене дивом, візантійське військо змусило ворога відступити від стін міста.

З того часу цей день почали відзначати щороку. Основна ідея свята — заступництво Матері Божої, покривання християн божественною благодаттю, оберігання від усього лихого.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ніч на Покрову заганяли тепло в хату

Покрову шанували запорізькі козаки. Мали при собі постійно хоругви з її зображенням, збудували більше 60 церков на її честь. З 1999 року в Україні запроваджений День козацтва, який відзначають саме на Покрову.

Цього самого дня, 14 жовтня 1942 року, була офіційно утворена Українська повстанська армія, тому традиційно це також день УПА. З 2014 року разом з ним, ми відзначаємо ще День захисника України.

Всім військовослужбовцям, добровольцям та волонтерам – наснаги і витримки. Ми цінуємо всі ваші справи і заслуги. Нехай той щоденний вклад у нашу безпеку повертається вам сторицею.

Слава Україні!

Зараз ви читаєте новину «Gazeta.ua вітає зі святом Покрови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі