середа, 19 вересня 2012 13:41

Гарвардські вчені заявляють про сенсацію - Ісус був одружений

Невелика частина старовинного папірусу може здійснити переворот в історії християнства. На думку вчених, він містить докази того, що Ісус Христос не сповідував целібату, а мав дружину – і нею була Марія Магдалина.

Сенсаційний манускрипт представила на конференції в Римі професор богослов'я Гарвардського університету Карен Кінг.

Папірус розміром 8 на 4 сантиметри, написаний коптською мовою, датований приблизно 4 сторіччям нашої ери.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені визначили дату розп'яття Ісуса Христа

У ньому присутні деякі висловлювання Христа, де він називає Марію Магдалину "моя дружина". Далі говориться: "Вона буде моїм учнем".

Були проведені дослідження, які підтвердили автентичність документу.  Остаточний висновок щодо його справжності буде винесено після проведення складного хімічного аналізу чорнил, однак ряд незалежних експертів вже погодилися з Карен Кінг.

Однак, на її думку, рукопис вказує на те, що ранні християни могли вбачати духовну настанову в зображенні свого пророка одруженим чоловіком. Це зовсім не означає, що документ віддзеркалює справжню біографію Ісуса.

Як відомо, намагання зробити канонічним образ Ісуса як чоловіка з людськими вподобаннями не був прийнятий під час закріплення церковних доктрин. Християнським ідеалом став аскетизм.


Кінг у коментарі журналу Smithsonian сказала, що цей манускрипт ставить під сумнів вимоги католицької церкви щодо целібату священослужителів, які засновані на целібаті самого Ісуса.

"... Для ранніх християн... сексуальний союз у шлюбі міг бути наслідуванням творення та генеративності Господа, і з духовної точки зору міг бути правильним", - зазначила вона.

Нагадаємо, про те, що Марія Магдалина була дружиною Христа, сказано у скандальному і популярному романі Дена Брауна "Код да Вінчі".

Зараз ви читаєте новину «Гарвардські вчені заявляють про сенсацію - Ісус був одружений». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

24

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі