вівторок, 28 липня 2020 09:00

Єдиний син Володимира Винниченка помер немовлям

Єдиний син Володимира Винниченка помер немовлям
Винниченко заводив романи з багатьма жінками. Фото: ukrlit.net

28 липня 1880 року у Кропивницькому народився український політичний та громадський діяч, прозаїк, драматург і художник Володимир Винниченко.

Він був членом Української соціал-демократичної робітничої партії, що була нелегальною в Російській імперії. Винниченка арештували, але йому вдалося втекти за кордон.

Письменник вважав, що заводити романи можна будь з ким. Але заводити родину можна лише з обраницею. Шукаючи дружину, він починав романи, випробовував коханок і спостерігав за ними. Підтримував стосунки з кількома одночасно. Потім використовував цей досвід у творах.

1907 року в Женеві Винниченко знайомиться з Люсею Гольдмерштейн. У них починається роман. З нею Володимир Винниченко через кілька місяців їде на Капрі. Проводять там весну і літо. На острові відпочивають і і працюють багато вихідців з Російської імперії. Письменник Максим Горький засуджував роман Винниченка.

Коханка вагітніє. Винниченко проти народження дитини. Переконаний, його сина або доньку має народити жінка-обраниця, яку він дійсно кохатиме. Впадає у депресію і їде до Парижа. Позбутися плоду лікарі вже не можуть. 24 жовтня 1908 року на Капрі Люся Гольдмерштейн народжує сина і називає Володимиром.

Письменник висилає гроші, а потім пропонує всиновити дитину. Жінку це ображає, відмовляє.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Видадуть 317 любовних листів Домонтовича до дружини Зерова

"Я мав багато важких переживань, які знов довели мою нервову систему до поганого стану. Оце недавно в мене помер син при тяжких обставинах. Це вкрай зіпсувало мої нерви. Почуваю себе дуже погано", - писав у січні 1909-го Володимир Винниченко підприємцю і меценату Євгену Чикаленку.

Мати звинувачує у смерті дитини коханця. Погрожує помститися, в одному із листів пише про самогубство.

"Я приймаю виклик твій і нітрошки не сумніваюсь в тому, що ти можеш пристрілити мене, можеш підняти процес і всіма правдами й неправдами доводити, що я повинен у смерти нашої дитини. Можеш видати мене російському уряду чи звернутись до преси. Але ніякого роду помсти я не боюсь, Люсю", - відповідає він їй.

Наступного року Володимир Винниченко у Італії на відпочинку знайомиться із на 6 років молодшою студенткою медичного факультету Розалією Лівшиць. Вона походить з багатої єврейської сім'ї з Орла в Росії. Між ними зав'язується роман. 1926-го розписуються і живуть до смерті Володимира Винниченка 1951 року.

13 травня 1933 року український поет та публіцист Микола Хвильовий на 40-му році життя застрелився у власному кабінеті. Напередодні разом з письменником Аркадієм Любченком побував на Полтавщині, де на власні очі бачив трагедію Голодомору. З цієї подорожі повернувся фізично й морально розбитим.

Зараз ви читаєте новину «Єдиний син Володимира Винниченка помер немовлям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі