середа, 13 травня 2020 05:00

Микола Хвильовий застрелився у кабінеті

Микола Хвильовий застрелився у кабінеті
13 травня 1933 року Микола Хвильовий на 40-му році життя застрелився у власному кабінеті. Фото:pixabay

"Сьогодні прекрасний сонячний день. Як я люблю життя — ви й не уявляєте. Сьогодні 13-те. Пам'ятаєте, як я був закоханий у це число? Страшенно боляче…", - писав в передсмертній записці український поет та публіцист Микола Хвильовий.

13 травня 1933 року він на 40-му році життя застрелився у власному кабінеті.

Напередодні разом з письменником Аркадієм Любченком побував на Полтавщині, де на власні очі бачив трагедію Голодомору. З цієї подорожі повернувся фізично й морально розбитим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Терористи убили колишнього прем'єра

В ніч на 13 травня у сусідньому під'їзді заарештували друга і однодумця Хвильового - Михайла Ялового, звинувачуючи у шпигунстві. Щоб обговорити цю ситуацію, зранку до Хвильового, який мешкав у будинку "Слово" в Харкові, прийшли сусіди Олесь Досвітній та Микола Куліш.

Оскільки письменники знали, що їх прослуховують, то зібрались іти в парк, щоб поговорити. Увагу відволікали побутовими темами. Микола Григорович запропонував прочитати уривки з нового роману "Коммольці".

"Я вам зараз покажу, брати, як треба писати", - сказав.

Пішов до кабінету. Пролунав постріл.

Справжнє прізвище Миколи Хвильового – Фітільов. Є одним з основоположників пореволюційної української прози. У 1920-ті роки повністю підтримував і впроваджував у життя політику "українізації", виступав проти русифікаційного і "просвітянського" векторів розвитку української радянської культури. Йому належать гасла "Геть від Москви!", "До психологічної Європи", "Азіатський ренесанс". У грудні 1927 — березні 1928 року Хвильовий перебував у Берліні та Відні на лікуванні й активно знайомився з досягненнями європейської культури, працював у плані популяризації української літератури за межами України.

Український полярник Василь Омелянович, який повісився на українській станції "Академік Вернадський" в Антарктиді, міг зробити це через кохання. Його друзі впевнені, що причиною самогубства стала зрада його коханої жінки прямо на станції.

Зараз ви читаєте новину «Микола Хвильовий застрелився у кабінеті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі