середа, 20 січня 2016 11:40

Джон Кенеді запобіг Третій світовій війні – 45 років тому він став 35-м президентом США

Джон Кенеді запобіг Третій світовій війні – 45 років тому він став 35-м президентом США


20 січня 1961 року в Америці склав присягу президент 43-річний Джон Кеннеді. Він був обраний 8 листопада 1960 року. Демократ переміг з передвиборчим гаслом "Голосуйте за нас і ми розворушимо цю країну". Його конкурентом був республіканець 46-річний Річард Ніксон. Різниця в голосах за кандидатів складала близько 113 тисяч голосів. Кенеді був 35-м президентом США, наймолодшим серед своїх попередників і першим католиком на цьому посту. Став єдиним президентом країни, який отримав Пулітцерівську премію. На посаді пробув 1037 днів. Загинув під час замаху 22 листопада 1963 року. Його ім'я носить Міжнародний аеропорт в Нью-Йорку, Гарвардський інститут державного управління, найдорожчий в обслуговуванні американський авіаносець.

Джон Кенеді народився 29 травня 1917 року в Брукліні. Батько Джозеф Кенеді був мультимільйонером, послом у Великобританії і радником Президента Рузвельта. Мати Роза Елізабет була дочкою мера Бостона. Вони були ірландцями. Родина займалася політикою. Джон почав цікавитися політологією в Гарвардському університеті. Під час канікул відвідує країни Європи. З відзнакою отримує освіту у сфері міжнародних відносин. Весною 1941 року, через проблеми зі здоров'ям, йому відмовляють в службі в армії. Завдяки сприянню батька Джон йде служити в морфлот. В 1943 році бере участь в бойових діях на Тихому океані. Під час одного бою отримує важку травму хребта і його комісовують. В 1946 році Джон Кенеді розпочинає політичну кар'єру. Обирається в Конгрес депутатом від демократів. А через п'ять років стає сенатором.

12 вересня 1953 року Джон Кеннеді одружується з фотокореспондентом газети "Вашингтон Таймс" Жаклін Чи Був'є, з якою зустрічався останні два роки. Дівична вразила його своєю красою та інтелігентністю. На весіллі було 750 гостей. Захід назвали "найбільш значною подією року". Двоє з чотирьох їхніх дітей померли невдовзі після народження. Вижили дочка Керолайн і син Джон. Сенатор Джон Кеннеді і його дружина швидко набули всенародну популярність. Постійні його телевізійні виступи транслювалися на всю країну. Кеннеді стає одним ізнайвідоміших політиків країни.

У січні 1960 року Джон Кеннеді офіційно заявляє, що йде в президенти. Основна боротьба зосередилась між ним та Ніксоном. Але вирішальним у передвиборчій гонці стали перші в США теледебати між кандидатами. Під час ефіру Ніксон поводив себе скуто, нервував. Позитивний Кеннеді виграв вибори з невеликим відривом. Отримав країну, вперше в історії США, з дефіцитним бюджетом. Але вже у 1962 році зміг вирівняти його і досягнути позначки у більш ніж 100 млрд доларів. Захищав права афроамериканців, зробив багато для освоєння космосу, запустивши космічну програму "Аполлон". Збільшив військові витрати. При Кенеді відбулося посилення втручання у громадянську війну в Південному В'єтнамі. Куди було направлено регулярні підрозділи збройних сил США.

Перші кроки президента Кеннеді в зовнішній політиці були не легкими. ЦРУ підготувало бригаду антикомуністичних кубинських емігрантів для вторгнення на Кубу. Командування збройних сил США рекомендувало Кеннеді провести висадку диверсантів. Гарантували Кенеді, що відбудеться повстання проти Фіделя Кастро. Але операція зазнала поразки. На засіданні ООН 40 країн засудили агресію США проти Куби. А невдовзі американські літаки виявили на Кубі радянські ядерні боєголовки. Кеннеді публічно вимагав їх виведення з Куби. А збройні сили стали готуватися до захоплення Куби. Але їхні військові кораблі було блоковано. Впродовж двох тижнів існувала загроза ядерної війни. Хрущов погодився усунути всі наступальні ракети з Куби. Кеннеді - не нападати на Кубу і вивести американські ракети з Туреччини. Таким чином вдалося уникнути Третій світовій війні.

5 серпня 1963 року Сполучені Штати підписали договір про заборону ядерних іспитів з Великобританією і СРСР. Після Кубинської ракетної кризи, цей договір був важливою перемогою Кеннеді. Він казав: "Це найбільше моє досягнення. Свобода має багато складнощів, і демократія недосконала. Але нам ніколи не доводилось будувати стіну, аби втримувати наших людей, щоби перешкодити їм залишити нас".

22 листопада 1963 року подружжя Кенеді прилетіло в Даллас. Близько 12.00 в аеропорту пересіли в куленепробивний лімузин. Обоє сіли на задньому сидінні, спереду губернатор із дружиною. Вони вирішили проїхатися центральними вулицями. Кортеж складався із п'яти машин. Стояла спека і Кенеді наказав відкинути верх їхнього лімузину. Кортеж рухався зі швидкістю 32 км/год, проїхали Х'юстон-стріт, на Елм-стріт минули склад шкільних підручників Техасу. По обидві сторони доріг їх вітали жителі міста. Раптом пролунали постріли. Стріляли з верху одного з будинків. Одна куля поцілила в шию Кенеді і вийшла з горла. Друга – в голову, пошкодила череп і мозок. Кенеді помер на руках своєї дружини. Поранення отримав і губернатор та один із перехожих. Кеннеді похований на Арлінгтонскому національному цвинтарі у Вашингтоні.

Вбивця Лі Гарві Освальд був заарештований. Через два дні в поліцейській дільниці був застрелений власником місцевого нічного клубу. Останній у в'язниці згодом помер, що є досить підозрілим. Версії вчинення замаху на Кенеді досить суперечливі. Сумнівним є і те, що стріляв один Освальд. Припускають, що вбивство пов'язане із впливовими політиками і бізнесменами. Наступним президентом США став віце-президент Ліндон Джонсон. В день замаху він їхав в одній із машин кортежу. Присягу прийняв на авіабазі в Даласі, через півтори години після смерті Кенеді.
Любов КАРНАРУК

Зараз ви читаєте новину «Джон Кенеді запобіг Третій світовій війні – 45 років тому він став 35-м президентом США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі