вівторок, 08 жовтня 2013 10:58

Доісторичні слони замість хобота мали дзьоб

Доісторичні слони замість хобота мали дзьоб
Фото: dinozavrikus.ru

Доісторичні слони - платибелодони - не мали хобота і на відміну від сучасних чимось були схожі на утконосів. Величезні подовжені щелепи нагадували дзьоб. Друга пара бивнів допомагала їм розрізати жорстку рослинність, що була їхньою основною їжею.

Платибелодонів називають жартома напівслонами-напівбегемотами. Вони мешкали на Землі 8-20 мільйонів років тому на територіях, де сьогодні розташовані Африка, Європа, Азія і Північна Америка, вимерли в епоху міоцену. Платибелодони були трохи меншими за африканських слонів, тому у цих тварин, як і у їхніх послідовників, не було ворогів, які бажали на них пополювати.

Спочатку платибелодонів вважали водяними тваринами, які використовували свої різці для викопування їжі з болотистого дна. Однак численні дослідження скам'янілих бивнів платибелодонів змусили вчених переоцінити їхню роль у життєдіяльності тварин.

Палеонтолог Вільям Сендерс з Університету Мічигану повідомив американському виданню Wired: "Недавній аналіз поверхні бивнів показав, що вони більше використовувалися тваринами в якості коси. Міцні та зносостійкі бивні дозволяли їм зрізати жорсткі рослини, якими вони харчувалися" .

Науковці припускають, що подібно до сучасних слонів, платибелодони хапали жорстку рослинність і розрізали її своїми великими бивнями.

Зараз ви читаєте новину «Доісторичні слони замість хобота мали дзьоб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі