середа, 30 січня 2019 20:53

Дочекався Незалежності: як жив останній учасник бою під Крутами

  Останній ветеран Армії УНР та учасник бою під Крутами Матвій Данилюк прожив 103 роки
Останній ветеран Армії УНР та учасник бою під Крутами Матвій Данилюк прожив 103 роки

Вояк Армії УНР Матвій Данилюк – єдиний учасник бою під Крутами, що дожив до здобуття Україною незалежності у 1991 році. Помер 1994 року на 103 році свого життя. Похований у селі Ватинець, Горохівського району на Волині.

Боєць беріг у таємниці все життя те, що у 1918 році він у складі Київської юнацької школи ім. Богдана Хмельницького вижив у бою під Крутами, пише ZAXID.NET.

"Те, що він брав участь у бою під Крутами, тоді, як я ще ходила в школу, то того не знала. Аж почала працювати, отоді вже цю історію почали дізнаватись. Але те, що був під Крутами, він ніколи тим не вихвалявся. У нього навіть був прапор, який він стільки років тримав зашитим у подушці", – розповіла вчителька Ватинецької школи Світлана Киричук.

Після повернення в село улюбленим заняттям діда Матвія була риболовля. Пропадав на річці Чорногузці цілими днями, а ще навчав дітлахів. У селі довгожитель мав шану і авторитет.

"То була людина-чудо, такий енергійний, такий життєлюб, сім'янин, сусід, взагалі хороша людина. Любив рибалити. Все боровся за Україну. Де б він не йшов ще тоді – за радянської влади – все казав: "Слава Україні!", – описує свого земляка родичка Матвія Данилюка Надія Головчук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Чую, шапка від пострілу злетіла з голови" - 96-річний ветеран УПА про свій перший бій

Хати чоловіка у селі не залишилось, нащадків у селі теж немає. Його дружина Марина померла на 101 році життя. Мав трьох синів, усі воювали у Другу світову. У Ватинецькій школі досі щороку згадують свого земляка.

"Багато тоді загинуло, залишилось тільки декілька чоловік, була велика різанина. Піхота, як пробралась до студентів, то багато повбивали їх. Я би, напевно, не пішов, бо злякався, але ці хлопці дуже хоробрі", – вважає учень Ватинецької школи Ігор.

29 січня 1918-го відбувся бій під Крутами. Тривав 5 годин між 4-тисячним підрозділом російської Червоної гвардії та загоном із київських курсантів і козаків "Вільного козацтва" у кількості близько 400 вояків.

Командир сил УНР Аверкій Гончаренко у спогадах написав, що втрати сягали "до 250 юнаків, одна чота (до 30 людей - Gazeta.ua) студентів і 10 старшин". Але він не зазначив, скільки вояків вийшли із бою живими. Дослідники встановили близько 40 учасників бою під Крутами, які вижили. Більшість з них померли протягом 1970-1980-х США та європейських країнах.

На українських землях залишилося жити 9 осіб. 1920-30-ті пережили троє. Крім, Матвія Данилюка - Юрій Вороний і Валентин Отамановський. Вороний працював лікарем і здійснив першу пересадку органу людині. Помер 1961-го у Києві. Отамановський досліджував історію та право ХІІІ-ХІХ ст., створив музей Михайла Коцюбинського у Вінниці, викладав іноземні мови у вишах Казані, Ташкента, Краснодара і Харкова. Помер 1964-го.

Зараз ви читаєте новину «Дочекався Незалежності: як жив останній учасник бою під Крутами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі