пʼятниця, 13 липня 2012 17:16

Деревні кільця розповіли про клімат Римської імперії

Деревні кільця розповіли про клімат Римської імперії
Фото: moldovenii.md

Міжнародна група дослідників прийшла до висновку, що погода в Європі 2000 років тому була теплішою, ніж вважалося досі. Стаття вчених з'явилася в журналі Nature Climate Change. Для відновлення інформації про клімат в минулому вчені використовували дані, отримані з кілець на зрізах дерев. Вважається, що більш теплий рік приводить до утворення більш широких кілець на зрізі.

В рамках нового дослідження вчені припустили, що кільця не обов'язково повинні бути ширшими, але щільнішими. Для роботи використовувалися зрізи сосни Pinus sylvestris.

В результаті їм вдалося встановити, що похолодання, яке спостерігалося до промислової революції, було сильніше, ніж вважалося досі. Це означає, що 2000 років тому клімат в Європі був в середньому на 0,6 градуси Цельсію теплішим (раніше вважалося, що погода була приблизно однаковою).

За словами вчених, це дозволяло, наприклад, вирощувати в Північній Англії виноград. Про те, що в цьому регіоні ріс виноград, є історичні записи, однак, зараз там клімат для цього абсолютно не придатний.

Зараз ви читаєте новину «Деревні кільця розповіли про клімат Римської імперії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі