Вчені з університету Брістоля (Велика Британія) вважають, що люди навчилися переробляти молоко не менше семи тисяч років тому. Про це свідчить хімічний аналіз кераміки, знайденої в навісі Такаркорі - на стоянці доісторичної людини в горах Тадрарт-Акакус, що в пустелі Сахара на території сучасної Лівії.
Неглазурована кераміка, яку археологи знайшли в Лівії, носить сліди жирних кислот тваринного походження. Швидше за все, вони були складовими молочних продуктів, наприклад, йогурту, стверджують дослідники.
Близько 10 тисяч років тому клімат в Сахарі був менш суворим. Там була рослинність, а племена мисливців-збирачів, які населяли степові райони, вели напівосілий спосіб життя. Вони виготовляли кераміку, полювали на диких звірів і збирали урожай дикорослих злаків, розповідають вчені.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Японії знайшли стародавні дощечки для перепису населення
Але десь 7-5 тисяч років тому Сахара почала перетворюватися на пустелю, а людині довелося покладатися на кочове тваринництво. І хоча археологи раніше виявили на території гірського масиву Тадрарт-Акакус численні зразки наскельного живопису, які свідчать, що стародавні кочівники Сахари приручили худобу, прямих доказів вживання ними в їжу молока досі не було.
"Ми вже знаємо, наскільки важливими були молочні продукти для мешканців неолітичної Європи - адже тварина може давати молоко протягом багатьох років життя - а тепер нам вдалося знайти доказ, що доісторичні жителі Африки теж доїли молоко", - розповіла Джулі Данн з університету Брістоля. За її словами, відкриття дає важливі відомості в розумінні еволюції гена несприйняття лактози, який спочатку був присутній у всіх людей.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи знайшли римський перстень із зображенням крилатої богині
Сприйняття сирого молока у дорослої людини - це відносно пізня генетична мутація, яка, ймовірно, сталася лише близько 6 тисяч років тому. Вперше - в Європі, після чого відповідний ген потрапив до Африки, коментує генетик Марк Томас з Лондонського університетського коледжу. А до того, щоб молоко засвоювалося організмом, древнім африканським кочівникам доводилося його переробляти, виробляючи кисломолочні продукти, наприклад, йогурт.
Стаття учених опублікована в журналі Nature. Раніше та ж група дослідників виявила сліди молочних продуктів на кераміці, знайденій в Анатолії. Вік знахідки оцінювався в 9 тисяч років.
Коментарі