пʼятниця, 22 червня 2012 14:28

Давні люди мали ген несприйняття молока, тому робили йогурти

Автор: Фото: cpace.ru
  Черепки горщиків, які досліджені в роботі
Черепки горщиків, які досліджені в роботі

Вчені з університету Брістоля (Велика Британія) вважають, що люди навчилися переробляти молоко не менше семи тисяч років тому. Про це свідчить хімічний аналіз кераміки, знайденої в навісі Такаркорі - на стоянці доісторичної людини в горах Тадрарт-Акакус, що в пустелі Сахара на території сучасної Лівії.

Неглазурована кераміка, яку археологи знайшли в Лівії, носить сліди жирних кислот тваринного походження. Швидше за все, вони були складовими молочних продуктів, наприклад, йогурту, стверджують дослідники.

Близько 10 тисяч років тому клімат в Сахарі був менш суворим. Там була рослинність, а племена мисливців-збирачів, які населяли степові райони, вели напівосілий спосіб життя. Вони виготовляли кераміку, полювали на диких звірів і збирали урожай дикорослих злаків, розповідають вчені.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Японії знайшли стародавні дощечки для перепису населення

Але десь 7-5 тисяч років тому Сахара почала перетворюватися на пустелю, а людині довелося покладатися на кочове тваринництво. І хоча археологи раніше виявили на території гірського масиву Тадрарт-Акакус численні зразки наскельного живопису, які свідчать, що стародавні кочівники Сахари приручили худобу, прямих доказів вживання ними в їжу молока досі не було.

Автор: Фото: nature.com
  Зображення корів, створені у горах південно-західної Лівії 5-8 тисяч років тому, свідчать про те, що ці тварини відігравали важливу роль в життя мешканців регіону
Зображення корів, створені у горах південно-західної Лівії 5-8 тисяч років тому, свідчать про те, що ці тварини відігравали важливу роль в життя мешканців регіону

"Ми вже знаємо, наскільки важливими були молочні продукти для мешканців неолітичної Європи - адже тварина може давати молоко протягом багатьох років життя - а тепер нам вдалося знайти доказ, що доісторичні жителі Африки теж доїли молоко", - розповіла Джулі Данн з університету Брістоля. За її словами, відкриття дає важливі відомості в розумінні еволюції гена несприйняття лактози, який спочатку був присутній у всіх людей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи знайшли римський перстень із зображенням крилатої богині

Сприйняття сирого молока у дорослої людини - це відносно пізня генетична мутація, яка, ймовірно, сталася лише близько 6 тисяч років тому. Вперше - в Європі, після чого відповідний ген потрапив до Африки, коментує генетик Марк Томас з Лондонського університетського коледжу. А до того, щоб молоко засвоювалося організмом, древнім африканським кочівникам доводилося його переробляти, виробляючи кисломолочні продукти, наприклад, йогурт.

Стаття учених опублікована в журналі Nature. Раніше та ж група дослідників виявила сліди молочних продуктів на кераміці, знайденій в Анатолії. Вік знахідки оцінювався в 9 тисяч років.

Зараз ви читаєте новину «Давні люди мали ген несприйняття молока, тому робили йогурти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі