вівторок, 09 червня 2020 05:05

Чим запам'ятався імператор Нерон: розпусник, олімпійський чемпіон і вбивця рідні
4

9 червня 68 року римський імператор Нерон вкоротив собі віку - застромив собі в горло меч. Зробив це, бо сенат оголосив його ворогом суспільства й засудив до смерті, а друзі його залишили.

Йому було 30. Що ж він встиг наробити за своє недовге життя, що його й досі пам'ятають?

Нерона проголосили імператором, коли йому було 16. Спершу Нерон проявився як розважливий правитель, який дбає про життя простих громадян, вільновідпущених і рабів. Він намагався боротися з корупцією, марнотратством, знизив податки, мита, будував театри, школи, організовував фестивалі. Все це сприяло популярності Нерона в країні. За час його правління Рим провів лише одну війну й основні зусилля Нерона було спрямовано на зміцнення кордонів держави.

Однак поступово під впливом лестощів та необмеженої влади імператора його поведінка та правління змінилися.

Артист і спортсмен

Натхненний лестощами Нерон уявляв себе великим артистом. Пізніше до цього додалося захоплення колісними перегонами та спортом. Нерон вважав себе неперевершеним музикантом, візницею та атлетом. "Він вірив у те, що у співі дорівнює Аполлонові, у перегонах — Геліосові, думав також наслідувати справи Геракла. Оповідали, що вже був приготований лев, якого він мав убити палицею або задушити голими руками на очах глядачів на арені", — оповідає історик Светоній.

Імператор почав виступати публічно, що вже само собою було для римлян ганебною справою. Під час співу Нерона нікому не дозволялося виходити з театру, навіть за необхідності. Колосальне самолюбство збуджувало в ньому невгамовну жагу до слави, а його заздрість до усіх тих, хто звертав на себе увагу публіки, доходила до шаленства — чужий успіх був у його очах злочином.

Нерон винайшов клакерів - професійних глядачів, які висловлювали захоплення або зневагу залежно від замовлення. Він мав їх цілий полк і вчив правильно аплодувати. Отримуючи бажане захоплення, повірив у свою геніальність.

Ще одним захопленням Нерона був спорт. Цей імператор досі утримує світовий рекорд за кількістю олімпійських перемог - йому дісталися 18 тис. олімпійських вінків, еквівалента золотих медалей тих років.

Відомо, що в одній із гонок на колісницях Нерон наказав своїм конкурентам використовувати упряжки з чотирьох коней, а потім з'явився на колісниці, запряженій 10 кіньми. Незважаючи на величезну перевагу, Нерон впав із колісниці. Але судді все-таки оголосили свого імператора переможцем гонки. Так само йому присуджували інші перемоги, яких не було.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Італії знайшли голову статуї матері Нерона

Повбивав купу рідні та близьких

Першим він отруїв свого зведеного брата Британіка — за легендою, через те, що той мав кращий голос, хоч, певно, просто позбувався претендента на владу.

Ненавидів він і свою матір, бо начебто готувала проти нього змову. Спершу Нерон позбавив її всіх почестей і забрав варту, після чого вигнав з палацу. Тричі намагався отруїти, але Агрипина попередньо приймала протиотруту.

Чоловік наказав заманити свою матір на чудовий корабель, який був побудований так, що частина його повинна була відвалитися і розчавити або втопити жінку. Але план не вдався: Агрипина лише легко травмувалася й допливла до берега. Однак і там її знайшли люди імператора. Коли жінка побачила вбивцю, то попросила його "вирізати їй утробу, яка породила такого огидного сина". Нерон потім нарікав, що привид матері не дає йому спати ночами.

Убив першу дружину Октавію, завдяки якій став імператором, другу - Поппею - він якось у нападі люті побив ногами, від чого та померла, а разом із нею і ненароджена дитина. Щоб одружитися втретє – з дружиною свого друга, – змусив того вчинити самогубство.

Також Нерон засудив до смерті через самогубство свого наставника юності Сенеку. Тому вже було 70, і він холоднокровно порізав собі вени на руках і ногах. Оскільки кров зі старечого тіла витікала повільно, він опустив ноги в теплу воду, водночас раби записували останні слова філософа. Він говорив, аж поки не помер.

Розпуста

У його палаці оргії тривали днями. Хоча всі імператори династії (крім Клавдія) відомі гомосексуальними зв'язками, Нерон був першим, хто святкував весілля зі своїми коханцями, створюючи театралізовану імітацію римського обряду. З євнухом Спором він відзначив весілля, після чого одягав його як імператрицю. Сам виконував роль чоловіка. У весіллі з вільновідпущеником Дорифором Нерон виконував роль дружини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пожежа знищила півміста

Спалений Рим

Цю історію розповідають найчастіше. Нібито під час пожежі Рима 64 року, коли місто майже вигоріло вщент за 5 днів, Нерон, одягнений у пурпур, із золотою лютнею в руках спостерігав за вогнем, стоячи на аркадах акведука. Дивлячись, як унизу палає Вічне місто, він, театрально піднявши руки вгору, цитував рядки про загибель Трої з поеми Гомера. А ще нібито він сам наказав спалити Рим. Насправді більшість істориків стверджують, що він не винен у пожежі. Навіть відкрив свої палаци людям, домівки яких згоріли, а також зробив усе необхідне, щоб забезпечити постачання міста продовольством і уникнути голодних смертей серед тих, хто вижив.

Також є правдою і те, що він зробив винними християн. Він влаштував страшні гоніння на вірян, катував і вбивав їх. До методів покарання можна віднести розп'яття на хресті, зашивання в шкури звірів і цькування собаками.

У християнському переказі Нерон вважається першим державним організатором гонінь на християн і страти апостолів Петра і Павла.

Марнотратство

Для того щоб відновити Рим, були потрібні величезні кошти. Провінції імперії було обкладено одноразовою даниною, що дало змогу в порівняно короткі терміни відбудувати столицю. На згадку про пожежу Нерон заклав Золотий палац Нерона. Палац не було добудовано, проте навіть те, що вдалося звести, вражало своїми розмірами: комплекс будівель, за різними даними, розташовувався на площі від 40 до 120 гектарів, а центром всієї споруди була 35-метрова статуя Нерона, що отримала назву "Колос Нерона" . Цей палацовий комплекс досі є найбільшою з усіх монарших резиденцій, побудованих на території Європи, а в світі поступається лише Забороненому місту - резиденції китайських імператорів.

* **

Смерть Нерона знайшла відображення в усій подальшій історії Римської держави. Було створено прецедент - наступний імператор може не бути спадкоємцем попереднього і взагалі може не бути пов'язаний з ним родинними зв'язками.

Зараз ви читаєте новину «Чим запам'ятався імператор Нерон: розпусник, олімпійський чемпіон і вбивця рідні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі