четвер, 18 липня 2019 10:14

Пожежа знищила півміста

Автор: wikipedia.org
  Нерон дивиться на палаючий Рим.Художник  Карл Теодор фон Пілоті 1861-й
Нерон дивиться на палаючий Рим.Художник Карл Теодор фон Пілоті 1861-й
Велика пожежа у Римі здійнялася 18 липня 64-го за імператора Нерона (54-68-ті). Тоді у місті вигоріло 10 із 14-ти кварталів.

Пожежа розпочалася у купецьких магазинах неподалік римського цирку. За даними давньоримського історика Тацита, у чисельних лавках зберігалися легкозаймисті товари - тканини, деревина, спиртне. Ніч була вітряною, тому полум'я швидко поширилось на весь цирк, а згодом й на інші будинки. Щільна забудова та вузькі вулички не дозволяли жителям кварталів майже мільйонного міста рятувати себе. Проте більшість жителів усе ж вийшли за місто на відкриті поля. Пожежі допомагали грабіжники та мародери, які спеціально кидали факели до будинків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День перетворився на ніч: у Києві спалахнула масштабна пожежа

Місто горіло 9 діб, більша його частина загинула у полум'ї, у тому числі й величні споруди: Храм Юпітера, Дім Вести, Форум і Палац імператора. Нерон, який перебував тоді в Антіумі, організував відбудову міста та побудову нового імператорського палацу. За християнською літописною традицією, він оголосив винними християн й ініціював їхнє переслідування, однак сучасні історики піддають сумніву таку думку.
Змовники на чолі з Марком Юнієм Брутом під час засідання сенату 15 березня 44-го до н.е. вбили римського імператора Гая Юлія Цезаря.
Народився полководець, письменник, римський політичний і державний діяч Гай Юлій Цезар 100-го до н.е. Завоювавши Галлію, Цезар розширив кордони Римської імперії до берегів Атлантики. Цезар домігся перемоги в громадянській війні та став одноосібним правителем Риму, його довічним диктатором.

Зараз ви читаєте новину «Пожежа знищила півміста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі