середа, 18 квітня 2012 14:49

Чи була перемога Олександра Невського вирішальною?

Чи була перемога Олександра Невського вирішальною?

770 років тому, у 1242 році, відбулася битва на Чудському озері, більше відома як "Ледовое побоище". Тоді військо Новгородського і Володимирського князівств під проводом Олександра Невського перемогло лицарів Лівонського ордену. Довгий час битву зображали грандіозною подією, яка звела нанівець плани хрестоносців завоювати руські землі й підкорити собі місцеве населення.

Історик Віталій Штефан розповів Gazeta.ua про те, що однозначне зображення битви як велике протистояння двох сил є перебільшенням. "Ця битва стала визначною вже в уяві потомків. Є кілька сучасних битві джерел. Це літописи, Лівонська римована хроніка і житіє Олександра Невського. Видатною вона стала у житії, і там зазначені цифри вбитих і полонених лицарів абсолютно нереальні для того часу", - зазначив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Мало спав і не пиячив, в усяких розмовах був неговіркий" - Сагайдачного тричі скидали з гетьманства

Штефан пояснив, що відносини між політичними сусідами у 13 столітті будувалися за іншим принципом, ніж зараз.

"Треба уявляти які стосунки були у Новгородської республіки з сусідами, - говорить історик. - Зона Новгородської республіки була зоною сезонних конфліктів — збирання данини з сусідніх племен і контроль над торговими шляхами, які проходили через ці території. А тому це були постійні наїзди невеликих загонів Ордену. У відповідь Новгородська земля організовувала похід і грабували прикордонні території Ордену. Такі самі конфлікти відбувалися зі шведами".

Історики сьогодні вважають бій на Чудському озері саме локальною й невеликою битвою.

Чудську битву довгий час вважали доленосною битвою і переломним моментом у протистоянні Лівонського ордену та Новгородської і Псковської земель. У масовій свідомості образ битви сформований відомим фільмом Сергія Ейзенштейна "Олександр Невський", який вийшов на екрани у 1938 році. Там битва на Чудському озері показана як вирішальна перемога руського війська, яка навіть перевершила битву на Неві.

Дослідник наголошує на різниці двох битв — Чудської та Невської. Бій на Неві відбувся у 1240 році. Тоді новгородське військо під командуванням князя Олександра також перемогло, але воювало проти шведських загонів, а не Лівонського ордену.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В ордені "Лицарів залізної остроги" у січових стрільців церемоніями керували обрядник та окличник

"Про те, що ця битва була тільки однією з сутичок Новгорода з Орденом, при чому не дуже визначною, свідчать хоча б дані археології. Була спеціальна радянська експедиція, яка мала знайти місце битви на озері й рештки — зброю, шоломи та інше. Власне, ця експедиція нічого не знайшла. Це свідчить про те, що битва не була грандіозною. А такою вона стала під час Першої світової війни. Тоді Російська імперія воювала з Німецькою і потрібен був якийсь ідеологічний герой, який раніше воював з німцями і перемагав. Так само під час Другої світової війни, вже після виходу фільму Ейзенштейна, можна говорити, що битва на Чудському озері стала основною в міфі про Олександра Невського. Однак раніше, у думках людей 17 століття  прізвисько "Невський" було пов'язане саме з Невською битвою. Саме Невську битву використовував Петро І у своїх спекуляціях у війні зі шведами", - додав Віталій Штефан.

Редакція Gazeta.ua пропонує уривок з фільму Сергія Ейзенштейна "Олександр Невський", 1938 рік. Пісня "Вставайте люди русские!" є частиною одноіменної кантати Сергія Прокоф'єва. Автор слів - Володимир Луговськой. Текст пісні у кантаті та фільмі відрізняються.

Зараз ви читаєте новину «Чи була перемога Олександра Невського вирішальною?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі