понеділок, 07 жовтня 2013 15:29

Черепи римлян, які пали від рук кельтів, розкопали в центрі Лондона

Черепи римлян, які пали від рук кельтів, розкопали в центрі Лондона
Фото: polit.ru

Двадцять людських черепів, датованих епохою римського панування, були знайдені в Лондоні. Тоді на місці нинішньої британської столиці розташовувалося римське поселення Лондиніум. Знахідку виявили під час робіт з прокладання нової лінії лондонського метро - "Crossrail" .

Раніше в цьому місці археологи вже розкопали кладовище 17 століття, де ховали пацієнтів лікарні для душевнохворих - знаменитого лондонського Бедламу.

Але черепа римського часу стали сюрпризом. Їх знайшли там, де, за припущенням дослідників, колись протікала річка Уолбрук, що нині вже зникла. Черепи лежали купами у місцях мілин на вигинах річки.

Ймовірно, ці черепи належать жителям Лондиніума, які були обезголовлені й скинуті в річку 61 року, коли місто було захоплене повстанцями бриттами під проводом Боудікки. Повсталі іцени, царицею яких була Боудікка, зуміли завдати ряд поразок римлянам і захопити три міста. Про загиблих римлян повідомляє Тацит: "Відомо, що в згаданих мною місцях [ Камулодунум, Лондиніум і Веруламіум] загинуло до сімдесяти тисяч римських громадян і союзників. Адже повсталі не знали ані взяття в полон, ані продажу в рабство, ані будь-яких з існуючих на війні угод, але поспішали різати, вішати, палити, розпинати, ніби в передбаченні, що їх не мине відплата, і заздалегідь мстилися за себе" .

Провідний археолог проекту "Crossrail" Джей Карвер (Jay Carver) пропонує інше пояснення. На його думку, черепи потрапили в річку з розмитого її водами римського кладовища, яке могло знаходитися вище за течією.

Під час робіт зі створенню лінії "Crossrail" вже знайдено більш 10 тисяч об'єктів різних епох. Серед них і кістки мамонта, і тіла жертв Великої чуми 1665 року, і кераміка вікторіанської епохи. Біля Ліверпуль-стріт археологи також розкопали ділянку римської мощеної дороги, яка, як вважається, вела до мосту через Уолбрук. Там же було виявлено єдиний золотий виріб, знайдений в ході проекту, венеціанську монету, яка колись була пришита до одягу як прикраса.

Зараз ви читаєте новину «Черепи римлян, які пали від рук кельтів, розкопали в центрі Лондона». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі