понеділок, 19 листопада 2012 12:08

Брати Бойки створюють вдома військовий музей
19

Фото: Фото: Микола Карнарук

Брати Олег і Руслан Бойки із села Шампань Звенигородського району на Черкащині збирають зброю, спорядження, агітаційні листівки літературу та особисті речі солдатів для свого музею. Зібрали понад 1 тис експонатів.

"Найбільшу експозицію займатиме 10-річна служба в москалях Тараса Шевченка у Казахстані. Етап називатиметься "Перший воїн-інтернаціоналіст". Замовимо воскову фігуру поета. Поки що тут розмістимо експозицію "Радянський Союз — Афганістан".

У найбільшій кімнаті представлена Друга світова війна. Серед німецьких експонатів три банки з тушонкою. Дві з них по 338 г, одна 520 г.

"Банки залиті воском, щоб не іржавіли. І відкривачка у верхній частині, як тепер. Це упаковки від цигарок. Для офіцерів з акцизними марками. Окуляри, вушка виготовлені з пружини. Коли солдат біг, щоб не спадали. Осьпарабелум, маузер і пістолет 1917 року, знайдений на Корсунь-Шевченківщині зі зведеним курком. Ось металева аптечка у вигляді труби, така була на кожному велосипеді і мотоциклі", - прикладає до руля німецького мотоцикла ДКВ-350 1939 року, що стоїть під вікном.

На стіні висить портрет Гітлера. У війну його перемалювали з Леніна для поліцейської управи. Біля манекена, одягненого в німецьку форму, висить прапор з нацистською символікою. На підлозі розкритий чемодан 1м на 50 см.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Таке буває раз у століття" - в Києві представили реліквії міського самоврядування

"Баба з Корсуньщини ховала на горищі. Бо німецький офіцер, який його залишив, обіцяв за ним повернутися. Чемодан був досі замкнутий. Там були вишиті рушники і напірник, книжка і напівшерстяна тканина 6м на 2 м для костюму, на пломбі 1943 рік. А на верхній кришці весільна фотографії власника. Є грамота за військову операцію 1941-1942 років, підписана Гітлером", - каже Бойко.

Серед експонатів Червоної армії та радянської армій предмети радіозв'язку, зброя, одяг, упаковка махорки, скляна фляга 1932 року, котелок із олов'яною ложкою, частини від танку Т-34.

"На ньому воював наш земляк. Він не дійшов до свого села 12 км. Згорів заживо. Рештки солдата витягували його батьки. Ось прострелені шинель і гімнастерка іншого солдата. Хлопця занесли в хату на окраїні в Звенигородці. До ранку він помер. Похоронили в городі. Документи передали у військомат, які загубилися. Цієї весни місцева спілка афганців перепоховала його на пагорбі Слави. Відомо лише, що він з Білорусії, Іван і було йому 18 років", - каже.

Серед зброї показує гранату, яку виготовляли в блокадному Ленінграді.

"Це "блокадниця", болванку для неї виточували на заводах жінки і діти на основі снаряду, набивали толом і вставляли запал. У наш музей передав один афганець з Ленінграду. Такої в Україні точно не знайдете", - тримає в руках гранату Олег Леонідович.

Поряд з музеєм на 1 га землі Бойки планують розташувати "афганський кишлак". Там буде радянська військова техніка, штаб, санчастина і кухня. Зібрано уже понад 20 одиниць броне- і авто техніки.?

Зараз ви читаєте новину «Брати Бойки створюють вдома військовий музей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі