четвер, 23 липня 2020 12:45

Біля Мінська знайшли залишки кераміки з тризубом
4

У Білорусі повели розкопки будівлі княжої доби
Фото: Gleb Labadzenka
У Білорусі повели розкопки
У Білорусі повели розкопки
У Білорусі повели розкопки

На території садиби-музею Старий Мінськ поблизу столиці Білорусі знайшли 2 уламки горщиків із тризубом князя Всеслава Брячиславича Чародія.

Археологи розкопали будинок кінця X - початку XI ст. Там виявили піч і безліч уламків горщиків, фібулу, цвяхи, ніж, шліфувальний камінь та інші предмети, повідомив у Facebook Гліб Лабадзенка.

"Я прибирав подвір'я, збирав сміття в мішки. В одній купі лежали каміння, кістки, сучасні цвяхи. Те, що викинули з розкопу як непотрібне. І раптом на однім осколку помітив щось підозріле. Витер - і є третій донець з тризубом! Вже не цілий, а лише фрагмент", - повідомив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У городищі знайшли прикрасу часів залізної доби

Дослідники збирають волонтерів для продовження розкопок.

Всеслав Брячиславич (1029-1101) - найвидатніший із полоцьких князів, правнук великого князя київського Володимира Святославича. Намагався унезалежнитися від Києва. 1065 року пограбував Псков, а 1066-го спустошив Новгород. У відповідь триумвірат Ярославичів - Ізяслав, Святослав і Всеволод, пограбували Мінськ. 1067 року розбили військо Всеслава й ув'язнили його в Києві. Люди звільнили під час повстання 1068-го проти Ізяслава, який утік за кордон. Всеслав посів київський престол. Наступного року, після повернення Ізяслава, відмовився боротися за Київ. Повернувся до Полоцька, де правив до кінця життя.

У білоруському місті Гродно археолог Іван Спірін знайшов підвісну печатку з XI ст. Такі свинцеві печатки на шнурках чіпляли до документів. Цю виявили на території Нового замку, пише сайт Гродненського державного історико-археологічного музею.

Зараз ви читаєте новину «Біля Мінська знайшли залишки кераміки з тризубом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі