середа, 24 липня 2019 11:14

Біля київської міськради замінили державний прапор

Біля київської міськради замінили державний прапор

Синьо-жовтий прапор замайорів у Києві біля міськради 24 липня 1990-го. Для підняття полотнища зібрався багатотисячний мітинг.

Спочатку прапор урочисто освятив у Софійському соборі архімандрит Української автокефальної православної церкви Володимир Романюк.

Певний час на громадському рівні столиця відзначала цей день як День прапора.

Згодом постановами Верховної Ради від 18 вересня 1991-го "Про прапор України" і від 28 січня 1992-го "Про Державний прапор України" національному прапору надали статус офіційного в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські воїни привітали народ із Днем прапора

Київ став 9-м містом серед обласних центрів, у якому було офіційно піднято прапор. Питання українського стягу у Києві постійно відкладалося через опір комуністів. Їх було більшість.

"Вирішували, як картоплею забезпечити і чи дозволяти виїзну торгівлю. Таким займалися. Реально Київрада проявила себе 24 липня, коли підняли над містом синьо-жовтий прапор", - пригадував тодішній виконуючий обов'язки голови Київради Олександр Мосіюк.

Тоді на підтримку акції на Софійський майдан вийшло майже 100 тис. людей

Зараз ви читаєте новину «Біля київської міськради замінили державний прапор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі